Poliisiupseeri saattaa saada rikossyytteen kaadettuaan teini-ikäisen mopoilijan toteuttaessaan pääkaupunkialueen poliisin uutta pysäytystaktiikkaa.

Asiaa tutkii poliisin riippumaton väärinkäytösten tutkintatoimisto (IOPC). Tutkinnassa on 7.11. vuonna 2017 tapahtunut törmääämällä pysäyttäminen Erithissä. Poliisi käytti "taktista kontaktia" lopettaakseen 17-vuotiaan pojan vaarallisen ajon. Kuljettaja (joka ei käyttänyt kypärää) joutui sairaalaan, jossa todettiin että hänellä oli vakavia vammoja pään alueella poliisin manööverin seurauksena, mutta hänet päästettiin pois myöhemmin.

Syytteen nostaminen riippuu siitä, millaista todistusmateriaalia poliisin tutkintatoimisto on saanut kasaan.

Taktiikkaa on käytetty 60 kertaa tammikuusta lähtien taistelussa mopedeilla ja skoottereilla tehtyjä rikoksia vastaan. Tähän mennessä on tapahtunut kolme loukkaantumista pysäytysten seurauksena, joskaan kaikki eivät ole johtuneet taktisesta kontaktista. Poliisi kertoo ilmoittaneensa omatoimisesti kaikista tapahtumista IOPC:lle.

IOPC:n edustaja totesi, että "mitään poliisin taktiikkaa ei voi käyttää rankaisukeinona maassamme - oli se sitten taktinen kontakti, tuliaseiden käyttö tai estäminen. Kyse on aina siitä, onko se järkevää tai suhteessa olosuhteisiin. Riippumaton tutkinta on olennainen osa yleisön luottamusta siihen tapaan, millä poliisi toimii."

Jos poliisia syytetään, niin häntä voidaan syyttää tosiasiallisen ruumiillisen vahingon tuottamisesta tai vakavia seurauksia aiheuttaneen ruumiillisen vahingon tuottamisesta.

Mopolla matkassa ollut poika todettiin myöhemmin syylliseksi viiteen rikkomukseen nuoriso-oikeudessa mukaanlukien varkaus, vaarallinen ajaminen ja ajaminen ilman ajokorttia.

Taktiikka, jossa hyvin koulutetut poliisit käyttävät ajoneuvojaan pysäyttämään mopovarkaat törmäämällä heihin taktisesti ja kaatamalla heidät ajoneuvoineen maahan, on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä.

Metropolialueen valtuutettu Cressida Dick on puolustanut taktisen kontaktin käyttöä todeten, että sitä on tarvittu vaarallisten takaa-ajojen lopettamiseen ja se on myöskin auttanut pienentämään mopoilla ja skoottereilla toteutettavia rikoksia kaupungissa yli kolmanneksella.

Myös pääministeri Theresa May on myös kuulunut taktiikan tukijoihin, ja todennut, että poliisilta on tarvittu jämäköitä otteita kasvavaan mopon ja skootterin käyttöön sellaisissa varkauksissa kuin laukkujen ja puhelinten varastamisissa.

Myös vastakkaisia mielipiteitä on esitetty. Esimerkiksi parlamenttiedustaja Diane Abbot on kritisoinut Metropolialueen poliisin uutta toimintapaa Twitterissä, ja todennut, että "poliisit eivät ole lain yläpuolella" ja että "ihmisten törmäyttäminen pyöriensä selästä sisältää vaarallisia riskejä".

Aiheesta aiemmin:

Lontoon poliisin valtuudet kaataa skoottereilla liikkuvia varkaita on herättänyt kovaa keskustelua

Päivän video: Lontoon poliisi kaataa kylmästi poliisiautolla törmäämällä skoottereilla liikkuvat varkaat - ei sovi herkille