Pankkiiriliike UBS:n analyytikkojen teettämän jälleenmyyjätutkimuksen mukaan Harley-Davidsonin moottoripyörien myynti laskee tänä vuonna jopa odotettua nopeammin. Pyörien vähittäismyynti saattaa vuonna 2018 laskea kaksinumeroisin prosenttiluvuin analyytikkojen Robin Farley ja Arpine Kocharyan mukaan.

Se on kovempi kuin vuonna 2017 tapahtunut 8,5 % tiputus ja on jo neljäs peräkkäinen vuosi, kun Harrikan vähittäismyynti laskee USA:ssa, merkin ydinmarkkina-alueella.

Harleyn osakkeen hinta on laskenut yli 40 % vuoden 2017 alkupuolelta lähtien.

Harley-Davidsonin kalliit pyörät eivät enää puhuttele samalla tavalla nuorempaa sukupolvea kuin aikanaan suuria ikäluokkia. Asiaan vaikuttavat myös Trumpin kauppasodan Euroopassa nostattamat vastatullit amerikkalaisille moottoripyörille sekä se, että kun Harley tullien vuoksi ilmoitti siirtävänsä pyöriensä tuotantoa Kauko-Itään, presidentti Trump kehotti amerikkalaisia boikotoimaan merkin tuotteita.

Yksi Harleyn uusien pyörien myyntiä haittaava asia on niiden kalleus sekä se, että markkinoilla on runsaasti edullisia käytettyjä Harrikoita mm. baby boomereiden lopetettua moottoripyöräilyn ikääntymisensä vuoksi.

Analyytikot olivat odottaneet, että merkin pyörien myynti laskisi tänä vuonna yksittäisiä prosentteja, mutta UBS:n analyytikot ovat tutkineet myyntikanavaa, ja niiden perusteella jälleenmyyjien myynti on laskenut kaksinumeroisin prosentein loka- ja marraskuussa. Ja vuotta aiempaan vertailun pitäisi tavallaan antaa aivan toisentyyppisiä lukemia, koska vuoden 2017 myyntiin vaikutti laskevasti hurrikaanit päämarkkina-alueilla Floridassa ja Texasissa.

UBS:n tutkimat kuukaudet vastaavat suurimmasta osasta vuoden viimeisen kvartaalin myyntiä. Tämän vuoksi analyytikot pelkäävät, että Harleyn omat toimitukset jälleenmyyjille - jotka määrittävät valmistajan raportoiman liikevaihdon - ovat pienemmät kuin yrityksen ohjeistus vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Jopa kutistuvilla USA:n mp-markkinoilla H-D näyttää menettävän markkinaosuuttaan koko ajan kilpailijoilleen UBS pohtii. Analyytikot toteavatkin, että H-D joutuu miettimään sitä alentaako se vuoden 2019 ohjaustaan vielä alemmas kuin jo aavistelemaansa 2,5 % myynnin laskuun.

Asiasta kertoi Barron's.

Toimituksen kommentti:

Harleyn eduksi on sanottava, että se on jonkin verran pystynyt - tavoitteidensa mukaisesti - kompensoimaan Yhdysvalloissa laskevaa myyntiään menekin kasvulla Euroopassa ja osin muuallakin maailmassa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut Trumpin tullien ja vastatullien vuoksi. Paitsi että Eurooppaan tuotavien pyörien tulli nousi 25 %, myös USA:n Euroopasta tuotaville alumiini- ja terästuotteille määräämät tullit ovat nostaneet raaka-aineiden hintaa myös sillä tavalla, että amerikkalainen metalliteollisuus on tullisuojan varjossa nostanut tuotteidensa hintaa.

Yritys on joka tapauksessa pystynyt myös pysymään voitollisena ja maksamaan osinkoa omistajilleen myynnin laskusta huolimatta. Lisäksi sillä on heinäkuussa päivitetty strategia pienempikutioisten ja sähköisten mallien tuottamisesta. Myös sen uusien mallien lanseerausvauhti pysynee korkealla.

Suomessa uusien Harrikoiden kysyntä näyttää jatkavan kasvuaan.