Suomessa on 58 historiallista museotietä ja -siltaa, jotka saattavat jäädä kiireessä helposti näkemättä ja kokematta. Suurin osa näistä teistä ja silloista sijaitsee länsirannikolla, Etelä-Suomessa ja itärajalla. Jos kesälomamatka suuntautuu näille seuduille, miltä kuulostaisi reitti historiallisilla teillä ja vanhoilla kivisilloilla pääväylien sijaan?

Liikennevirasto muistuttaa, että tunnettuja suuria historiallisia teitä ovat muun muassa ”Hämeen Härkätie”, joka kulkee Hämeenlinnasta Turkuun ja ”Suuri Rantatie”, joka vie Turusta Suomenlahden rannikkoa pitkin Viipuriin. Vanhalinnantie Hämeen Härkätiellä on Suomen vanhimpia reittejä, jonka varrella, Liedon kohdalla, sijaitsee Härkätien pisin vanhassa asussaan säilynyt tieosuus. Toinen Härkätien museoitu tieosuus on Lopen ja Rengon kuntien välillä kulkeva Porras-Renko -tie.

Suurella Rantatiellä sijaitseva Tallinmäki-Virojoki -tie on pisin museoitu tieosuus, joka on 35,2 kilometriä pitkä, ja sen varrella on monia vanhoja silta- ja kestikievaripaikkoja. Myös Kuninkaantie on osa Suurta Rantatietä, joka kulkee Norjan Bergenistä, Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminaan. Siitä tie jatkuu Saaristomerenkautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Venäjälle Viipuriin ja Pietariin asti. Näitä ja useita muita kansallisia kulttuuriperintöjä halutaan säilyttää myös jälkipolvien ihailtavaksi, minkä vuoksi teitä suojellaan osalta liikenneverkkomme kehitysvaiheita.

Pitkin kivisiltoja kanavamuseoiden vieraaksi

Pitkin Suomea on myös historiallisia kivisiltoja, joita alkoi 1700-luvun lopulla ilmestyä aiemmin rakennettujen puusiltojen rinnalle. Mustasaaressa sijaitseva vuonna 1781 rakennettu Tuovilan kivisilta on Suomen toiseksi vanhin silta, ja se ylittää Laihian joen. Espoonkartanon Sågbron kiviholvisilta ja sen vieressä oleva Qvarnbron kivisilta ovat Suomen vanhimpia siltoja. Kauniita ja vanhoja kivisiltoja on myös muuan muassa Taivassalossa, Kokemäellä ja Eurajoella.

Kun maantieajo alkaa riittää, kannattaa historiallisia paikkoja siirtyä ihailemaan Suomen kanaville. Suomessa on viisi Liikenneviraston ylläpitämää kanavamuseota, jotka sijaitsevat Varkaudessa (Taipaleen kanavamuseo), Lappeenrannassa (Saimaan kanavan museo), Heinävedellä (Varistaipaleen kanavamuseo), Virroilla (Herraskosken kanavamuseo) ja Kontiolahdella (Jakokosken kanavamuseo). Jokainen kanavamuseo esittelee oman alueensa kanavien ja vesiliikenteen historiaa.

Kun seuraavan kerran matkaat pitkin Suomen teitä, poikkea tavanomaiselta reitiltäsi ja nautti Suomen historiallisista teistä, silloista ja kanavista!