Kotimaista sivuvaunuratamoottoripyöräilyn ehdotonta kärkeä edustaa viisinkertainen maailmanmestari Pekka Päivärinta, joka tällä hetkellä johtaa MM-sarjaa. Millä mielin Imatralle?

Pekka Päivärinta 2017 Imatranajoissa.

– Hyvä homma, että Imatralla ajetaan myös sivuvaunuluokka. Normaaliin kilparataan verrattuna katurata on niin erilainen. Sivuvaunumoottoripyörä "röykkyyttää" katuradalla. Soolopyöriin radan epätasaisuus ei vaikuta niin paljon. Kuulin, että Imatran radalle olisi vedetty koko matkalle uusi pinta, joten mielenkiintoista nähdä, miltä se nyt tuntuu ajaa. Vuonna 2017 ajetussa kisassa meno oli aika röykkyytystä. Muutenkin Imatran kilpailu eroaa siinä mielessä, että yleisöä on paljon radan varrella. Imatranajosta on vain hyvää sanottavaa.

Imatran kisoissa on 1000cc ja 600cc sivuvaunuratamoottoripyöriä. Miten se vaikuttaa Imatralla ajettavaan kilpailuun.

– Katsotaan, miten menee. Imatran katuradalla ei ole sellaisia kaarteita, missä pääsisi täysin hyödyntämään 600cc:sen tuomaa etua, sillä Imatralla on suora ja heti 90:n asteen mutka, suora, mutka jne., jos on ajomies niin 1000cc:lla pääsee auttamattomasti karkuun. Ajetaan tilanteen mukaan ja katsotaan miten menee, vähätteli vuonna 2017 600cc:lla voittoon ajanut Päivärinta.

Le Mans 2019 Pekka Päivärinta/ Jussi Veräväinen. Kuva: Mark Walters

MM-sarja käynnistyi LeMansissa jo huhtikuun puolella. Kuinka paljon ehdit testata ennen ensimmäisiä kisoja?

– Ennen LeMansia meillä oli alle 200 harjotuskilometriä alla. Nyt ollaan ehditty jo vähän testailemaankin ja onhan tässä Virtasalmen Motoparkissa ajettavat kisat välissä ennen Imatranajoja. Nyt ollaan ajettu ja testataan koko ajan. Juhannuspäivänä on sitten lähtö Pannoniaringille ajettaviin MM-kilpailuihin. Toivotaan, että pyörä pysyy kunnossa. Kaikki mahdollinen on pyörän suhteen tehty, maailmanmestari Pekka Päivärinta vakuutti.

Markku Artiola teki vuonna 2017 Imatranajon historiaa, ollen ainoa "aktiivikuljettaja", joka osallistui jo "vanhan ajan" Imatranajoihin. Tänäkin vuonna Artiola Sidecar Racingin värejä nähdään radalla. Artiola aloitti, monen muun suomalaisen sivunaunuratamoottoripyöräkuskin tavoin, oman kilpailukautensa Pärnussa Auto24ring:in radalla ajetuissa Baltic RR Championship -osakilpailussa, josta tiimi jatkoi matkaa Asseniin. Parina viime vuonna purkkarina ollut Kasper Arokivi loisti poissaolollaan.

– Kasper ilmoitti, ettei pääse mukaan reissuun, joten Pärnussa kyydissä oli Kim Freeman ja Asseniin kyytiin tuli nuori, 24 vuotias Mitzi Moes. Hän oli todella motivoitunut ja nopea oppimaan, mutta luonnollisesti kierrosajat olivat aikaisempiin Assenin kisoihin verrattuna heikompia. Ensi viikonloppuna 7.-9.6 Motoparkin kisoihin tulee kyytiin Anssi Rekola ja katsotaan kenet saan Imatralle. Aina nämä ovat jotenkin järjestyneet, Artiola selitti tuttuun rauhalliseen tyyliinsä.

Assenissa Artiolan purkkarina toimi Mitzi Moes. Kuva: Henk Mannes

Kyydityksiä Motoparkissa

– Ensi viikonloppuna alkaa Road Racing SM-sarja Virtasalmen Motoparkissa. Saimme sovittua Road Racin -sarjan promoottorin Mika Mäkisen kanssa, että voimme järjestää sivuvaunumoottoripyöräkyydityksiä Motoparkissa. Kyytiin pääsee kilpailujen tauolla lauantaina kello 12.30-13.10 ja sunnuntaina 11.50-12.30. Lauantain kyydityksiin ilmoittautuminen ennakkoon joko Artiola Sidecar Racing:in Facebook- sivuilla tästä: https://www.facebook.com/Artiolasidecars/photos/a.138647489815139/884315805248300/?type=3&theater tai sähköpostiini: m.artiola@suomi24.fi

Sunnuntain kyydityksiin ilmoittautuminen paikan päällä Artiola Sidecar Racing:in teltalla. Muutkin sivuvaunutiimit osallistuvat kyydityksiin. Ilmoittautuneiden kesken arvotaan yksi kausikortti loppuihin SM-kisoihin. Oma kypärä mukaan, muistutti Artiola.

Motoparkissa pääsee jälleen kokeilemaan vauhdin hurmaa sivuvaunumoottoripyörän kyydissä. Toimitus suosittelee kokeilemaan.

Kotimaisten sivuvaunukuskien lisäksi Motoparkissa saadaan jo ennakkomakua Imatranajoihin, sillä sinne saapuu Mike Rocher/Anna Burkard ja mahdollisesti muitakin Imatralle tulevia ulkomaisia kuskeja.

Kirsi Kainulainen ja Tim Reeves 2016 Imatranajoissa.

Kova kattaus Imatranajoihin

Päivärinta/ Jussi Veräväisen ja Markku Artiolan lisäksi Imatralla nähdään ainakin Timo Kallio/Jere Nuppola, Petri Virtanen/Arto Pöyhönen sekä Tero ja Joni Manninen. Kansainvälistä väriä tuovat jo aikaisemminkin Imatralla ajaneet Mike Rocher/Anna Burkard, MM-pisteissä toisena olevat Tim Reeves/Mark Wilkes, Voor Kees Endeveld Hollannista, norjalainen Geir Johansen kyydissään Anssi Rekola, Philip Dompernowsky ja ranskasta tulee Mansaarellakin kilpaa ajanut naiskuski Estelle Leblow. Kaikkiaan yli kymmenen sivuvaunua lähtösuoralla, joten hieno kisa on tältä osin luvassa.

Aiheesta aiemmin:

Make Artiola teki Imatranajon historiaa - Päivärinta / Kainulainen nappasivat kirkkaasti voiton

Ensi kertaa ratasivuvaunumoottoripyörän kyydissä ja vähän puikoissakin Botniaringillä