Silander keskeytti Alavutta edeltävän osakilpailun avauserän Imatralla, mikä loi kotiradallaan ajaneelle Vesteriselle, 17, erinomaisen tilaisuuden nousta SM-sarjan piikkipaikalle. Sen osakilpailussa toiseksi sijoittunut Vesterinen käyttikin hyödykseen ottaen ensimmäistä kertaa urallaan haltuunsa SM-sarjan johtajan aseman.

Menneenä sunnuntaina Alavudella Vesterinen ajoi ensimmäisen erän alussa toisena, mutta putosi ruutulipulle viidenneksi. Toisessa erässä oli puolestaan ruokolahtelaisen vuoro nostaa sijoitustaan erän aikana ja varsinkin loppupuolella. Vesterinen saapui maaliin kolmantena, mikä toi Team Motopalvelun kuljettajalle yhteistulosten viidennen tilan.

Hiihtäjälegenda Juha Mieto toimi Alavudella palkintojenjakajana, mutta tällä kertaa Vesterinen ei päässyt korokkeelle pokkaamaan kahden erän yhteistulosten perusteella kolmelle parhaalle jaettuja palkintopuukkoja mestarilta.

- Ajoni oli ensimmäisessä erässä jäykkää ja käteni menivät tukkoon. Vaikka sain hyvän lähdön, tipuin kärkipäästä pois. Toisessa erässä oli puolestaan vaikea ohittaa, koska meitä on siellä niin monta kovaa kuskia. Ajoni kulki kuitenkin paremmin ja tein yhden ohituksen vielä toiseksi viimeisellä kierroksella, Vesterinen kuvaili.

- En edes tiennyt, että nousin kolmanneksi. Vasta huoltoautolla minulle sanottiin, kuinka mones olin.

Kun samalla Silander otti osakilpailun voiton kakkos- ja ykkössijoillaan, nousi hän takaisin SM-sarjan vetäjäksi.

Matias Vesterinen 43. Alavus 2019. Kuva Marko Vihriä.

Silander johtaa Vesteristä vain kahdella pisteellä, kun ajamatta on kauden viimeinen osakilpailu Porissa sunnuntaina 1. syyskuuta. Jaossa on maksimissaan 50 pistettä. Kaksikosta toinen on mitä suurimmalla todennäköisyydellä Suomen mestari, sillä Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen ja Vantaan Moottorikerhon Aleksi Kurvinen ovat seuraavilla sijoilla sen verran kaukana, että ratkaisevat keskenään SM-pronssin kohtalon.

- Tiukkaa on Silanderin kanssa. Tässä on nyt muutama viikko aikaa treenata kovaa. Pitää saada vauhtia lisää ja kehittää kuntoakin sen, mitä ehtii. Silander on tosi nopea ja jaksaa ajaa erät loppuun asti. Minun täytyy ottaa Porissa hyvät lähdöt, jolloin voitto ja mestaruus ovat mahdollisia.

Alavudella MX2-luokassa Silanderin perässä toiseksi korkeimmat pisteet keräsi virolainen Priit Rätsep. Kurvinen oli kolmas.

MX1-luokan voitti italialaisella lisenssillä kilpaileva, helsinkiläinen Kim Savaste. Toiseksi sijoittunut Salpausselän Moottorikerhon Juuso Matikainen nousi SM-sarjan kärkeen.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruuden varmisti jo ennen päätösosakilpailua kummatkin erät Alavudella voittanut, vasta 12-vuotias, Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson.

- Isot onnittelut Hinderssonille. Hän on vetänyt tänä vuonna tosi hyvin!

Matias Vesterinen 43, Alavus 2019. Kuva Marko Vihriä

Motocrossväen harmiksi Porissa jätetään SM-päätöksessä hyvästit Yyterin hiekkaradalle, joka on palvellut harrastajia vuosikymmenten ajan. Näin ollen myös lajin sisällä olevien tuntema, legendaarinen takasuora ja vain harvoin käytössä oleva takalenkki ajetaan viimeisen kerran. Samalla alueella sijaitseva speedway-rata jää kilpailullisesti unholaan jo tämän viikon lauantaina ajettavan henkilökohtaisen SM-finaalin myötä.

Vesterinen kilpailee seuraavaksi Ruotsin viikonloppuna 24.-25. elokuuta, jolloin Uddevallassa järjestetään EMX125-luokan EM-sarjan viimeinen osakilpailu. Vesterinen on sarjassa sijalla 21.

Tulokset

SM-motocross 5/6, Alavus su 11.8.2019: https://speedhive.mylaps.com/Events/1706910

SM-sarjataulukot: https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults