Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin kertoi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että nopeusrajoitettuja autoja koskevaa lainsäädäntöä lykätään vuodella.

Lain oli tarkoitus astua voimaan alunperin tämän vuoden marraskuun alussa, mutta EU-komissio huomautti, ettei kaavailtu lainsäädäntö ole vallitsevien EU-säädösten mukainen. Komissio oli myös huolissaan jopa 60 km/h kulkevien autojen liikenneturvallisuudelle mahdollisesti aiheuttamista vaaroista.

Kevytautoilla olisi myös mahdollista kuljettaa kerralla neljää matkustajaa kuljettajan lisäksi ja riskejä kasvattaisi entisestään mahdollisuus vetää peräkärryä.

Koska kevyautoilla oli eduskunnassa laaja kannatus lain hyväksymisvaiheessa, lain kumoaminen ei ole ensisijainen ratkaisu, vaan Marinin mukaan lainsäädäntö pyritään vuoden aikana korjaamaan sellaiseksi, että se täyttäisi myös EU-lainsäädännön vaatimukset.

Lainsäädännön tavoitteena oli poistaa tieltä liikenneturvallisuudeltaan heppoiset mopoautot. Kevytautot ovat tavallisia nopeusrajoitettuja henkilöautoja, joiden ajo-ominaisuudet ja koriturvallisuus ovat toista luokkaa. Kevytautot on suunnattu 15-17-vuotiaille nuorille, joilla ei vielä ole auton ajokorttia.

Marin totesi myös, että lakia ei välttämättä pysty korjaamaan EU-lainsäädännön kanssa yhdenmukaiseksi, jolloin se joudutaan kumoamaan.

Oppositiopuolue kokoomus on sitä mieltä, että vuoden lykkäys on liian pitkä. Esitys kevytautoista tuotiin edellisen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin toimesta viime hallituskaudella, Ilta-Sanomat kertoo.

Tässä vaiheessa lakien voimaantulon lykkäämistä koskevan esityksen lausuntoaika päättyy 19.9.2019. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi, kerrotaan liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Ministeriö tulee lisäksi järjestämään sidosryhmille kuulemistilaisuuden ennen lausuntoajan päättymistä.

Lausuntokierroksen jälkeen valmistelu jatkuu virkamiestyönä. Kevytautoja koskevien lakien voimaantulon siirtämisestä päättää eduskunta.

Aiheesta aiemmin: Euroopan komissio tyrmää kevytautot - lakien peruminen voitto liikenneturvallisuudelle