Ensimmäistä kertaa sitten Phillip Islandin kisan vuonna 2014 Yamaha valtasi podiumilta sijat 1, 2 ja 3. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) oli ykkönen Gran Premio Red Bull de Andalucian kisassa. Maverick Viñales ja hänen Monster Energy Yamaha MotoGP:n tiimikaverinsa Valentino Rossi kävivät tiukan kisan, jossa numero 12 ylsi kakkoseksi, mutta joka tapauksessa se oli Tohtorin ensimmäinen podiumsijoitus sitten vuoden 2019 Amerikan GP:n, jolloin hän niin ikään oli kolmas.

Quartararo sai parhaan lähdön paalupaikalta samoin Rossi nelospaikalta, mutta heidän takanaan viidentenä lähtenyt Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3) kolaroi ykköskaarteessa Brad Binderin (Red Bull KTM Factory Racing) ja Bradley Smithin kanssa (Aprilia Racing Team Gresini). Portugalilainen kaatui ja oli ulkona kisasta, Binder puolestaan ajautui radalta ja putosi viimeiseksi ja myös Smithin kisa hankaloitui.

Marquez ulkona jo lauantaina

Kisan draamahan alkoi jo lauantaina, kun hallitseva maailmanmestari Marc Marquez kävi ajamassa, ja totesi, ettei hänen olkapäänsä kipujen vuoksi kestä vielä ajamista. Mestari kaatui edellisen sunnuntain kisassa, ja hänen olkaluunsa murtui. Se operoitiin tiistaina, ja torstain lääkärintarkastuksessa mies sai luvan ajaa. Ensimmäinen ajo meni lauantaina hyvin, mutta toinen oli liikaa.

Kisassa oli lähdön jälkeen kolme Yamahaa kärjessä, kun Quartararo oli Viñalesin ja Rossin edellä. Viime mainitulla oli pikku gäppi takana tulleisiin kahteen Pramac-tallin kuljettajaan Jack Milleriin ja Francesco Bagnaiaan.

Viñales ajoi leveäksi ensi kierroksen viimeisessä mutkassa, minkä ansiosta Torhtori kiri toiseksi ja Quartaro alkoi hävitä kaukaisuuteen.

Quartararon johto neljännellä kierroksella oli 1,5 sekuntia, eikä Viñales löytänyt keinoa päästä Rossin ohi aloittaakseen takaa-ajon. Pramac Racingin kaksikko hengitti niin ikään Yamaha-kuljettajan niskaan samalla kun numero 20 alkoi hävitä kaukaisuuteen, eikä Rossikaan pysynyt Quartaron tahdissa. 6. kierroksella hänen johtonsa oli jo miltei kolme sekuntia.

Kun 10 kierrosta oli jäljellä, Bagnaia pääsi Millerin ja Viñalesin ohi, ja italialainen alkoi ajaa takaa Rossia. Jerezin kisasta alkoi tulla kuluttava, sillä radan lämpötila nousi joiltakin osin jopa yli 63 asteen.

Miller luisui renkaan kulumisen vuoksi ulos kaarteessa 9 päästyään aiemmin kierroksella 9 Viñalesin ohi, ja tiimikaveri Bagnaia ryntäsi Rossin kimppuun.

Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) oli edistynyt vakaasti, ja oli nopein mies radalla, kun lähti tavoittelemaan ensimmäistä MotoGP podiumsijaansa, mutta draama odotti nurkan takana, kun hänen ajonsa päättyi moottorimurheisiin, kun vain 9 kierrosta oli jäljellä. Hankaluudet odottivat myös maanmies Pecco Bagnaia, joka oli jo kakkossijalla ennen Rossia, kun savu alkoi tursuta hänen pyörästään, ja mies oli ulkona kisasta vain kuusi kierrosta ennen maalilippua.

Tämän seurauksena Rossi nousi taas toiseksi ja Viñales nousi niinikään kamppailemaan podiumsijasta. Quartararo oli turvallisessa 9 sekunnin johdossa.

Viñales oli jo aivan Rossin kannassa, mutta näytti jo siltä, että Viñales ei vain kykenisi löytämään ohituspaikkaa, mutta sitten Rossi ajoi kaarteen 9 hieman leveäksi ja se riitti. Viñales oli toisena ja sai heti välimatkaa italialaisveteraaniin. Tohtorin kannoilla Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) oli vain kahdeksan kymmenyksen päässä...

Kärjessä oli käynnissä yhden miehen show. Quartararo ei tehnyt virheitä ottaessaan toisen voittonsa ja samalla kasvattaen johtopaikkaansa mestaruusluokassa. Viñales oli kakkonen ja Rossin paluu podiumille oli enemmän kuin tervetullutta 41-vuotiaalle veteraanilla. Kyseessä oli hänen 199. MotoGP-podiumsijansa ja 235 kun otetaan kaikki MM-luokat huomioon.

Nakagami oli neljäs, ja hän hävisi vain puoli sekuntia kolmossijasta. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) oli 5. ja Andrea Dovizioso (Ducati Team) 6. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) päätyi sijalle 7. ja oli ainoa maaliin asti päässyt KTM, kun Oliveira, Binder ja Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech3) kaikki kolaroivat.

Vain 1,8 sekuntia Espargaron takana oli kahdeksantena Repsol Honda Teamin Alex Marquez, hallitseva Moto2-luokan maailmanmestari.  Hän ajoi hienosti toisessa MotoGP-luokan kisassaan lyöden 9:ksi tulleen Johann Zarcon (Hublot Reale Avintia) ja kymmenenneksi ajaneen Alex Rinsin (Team Suzuki Ecstar).

Tito Rabat (Hublot Reale Avintia), Smith ja toinen viikko sitten loukkaantunut kuljettaja Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), olivat seuraavina.

MotoGP podium L-R: Vinales, Quartararo ja Rossi.

MotoGP podium:

1. Fabio Quartararo - Petronas Yamaha SRT - Yamaha - 41:22.666

2. Maverick Viñales - Monster Energy Yamaha MotoGP - Yamaha - +4.495

2. Valentino Rossi - Monster Energy Yamaha MotoGP - Yamaha - +5.546

Fabio Quartararo:

"Jumalani! Se oli rankkaa. Yleensä me normaalisti starttaamme uusilla renkailla, ja tänään me päätimme tallissa, että ajan warm upin kolme kierrosta niillä, nähdäkseni, toimivatko renkaat kunnolla. Olen niin onnellinen, sillä meillä oli hienosti vauhtia alusta lähtien ja teimme eroa seuraaviin. Oli todella rankkaa saada kahden sekunnin ero kasvatettua neljään, todella vaikeaa. Hämmästyttävä tunne! Mitä voin sanoa? Kiitos tiimilleni, he tekivät hämmästyttävää työtä, työskentelivät paljon kisojen aikana, ja perheelleni kotona. He alkavat varmaan jo humaltua, nyt on aika juhlia. Mutta rehellisesti, tuntuu niin hyvältä voittaa peräkkäinen kisa täällä Jerezissä."