Ajoneuvojen erityispiirteet ja säännöt eroavat toisistaan, joten taustatyön tekeminen ennen mönkijän ostopäätöstä kannattaa. Liikenneturva muistuttaa, että mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Mönkkäriin tutustuminen kannattaa aloittaa perusasioiden kertaamisella.

Mönkijöitä koskeva lainsäädäntö on syytä tuntea ennen liikkeelle lähtemistä. Kaikilla mönkijöillä on oltava liikennevakuutus sekä tiellä että maastossa ajettaessa. Lisäksi ennen maastoon lähtöä on hankittava maanomistajan lupa.

Onko sinulla ajo-oikeutta ja mikä on mönkkärisi ajoneuvoluokka?

Ennen mönkijän ostamista on syytä selvittää perusasiat: missä ajoneuvolla saa ajaa, kuka sitä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Vastauksia löytää esimerkiksi Liikenneturvan nettisivuilta. Kannattaa myös miettiä, minkälaiseen käyttöön mönkijä on tarkoitus hankkia, sillä ajoneuvoluokan muuttaminen myöhemmin on hankalaa. Rekisteröintitodistuksesta voi varmistaa mihin ajoneuvoluokkaan mönkijä kuuluu.

– Maastomönkijä on maastoajoneuvo, jolla saa ajaa tiellä ainoastaan poikkeustilanteessa, kuten tietä ylittäessä. Tieliikenteessä liikkuvat mönkijät puolestaan kuuluvat moneen eri luokkaan, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska muistuttaa.

Mönkijää ajettaessa on oltava aktiivinen ja käytettävä omaa vartaloaan vakauttamaan laitteen kulkua. Liian kovassa nopeudessa mönkijä saattaa kaatua herkästi, erityisesti mutkat voivat olla mönkijälle haastavia sen rakenteen vuoksi.

– Tiukkojen käännösten tekemistä on syytä välttää ja vauhti kannattaa pitää tasaisena. Opettelemalla siirtämään omaa painoa oikein kyyti muodostuu turvallisemmaksi. Käännökset vaativat painonsiirtoa kuljettajan lisäksi myös kyydissä olevalta matkustajalta. Kaikki mönkijät on alun perin suunniteltu pääasiassa maastokäyttöön, ja tämä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin tieliikenteessä, Niska ohjeistaa.

Perävaunun kunto ja suurin sallittu massa?

Perävaunun kytkemisessä mönkijän käyttäjältä vaaditaan yksityiskohtaista tietoa. Painorajat kuljetuksiin selviävät perävaunun ja perävaunua vetävän ajoneuvon rekisteröintitodistuksista.

– Rekisteröintitodistuksesta voi varmistaa suurimman sallitun perävaunumassan. Mönkijöissä ne ovat usein yllättävän pienet. Muutoinkin tulee kiinnittää huomiota perävaunun asialliseen kuntoon. Kytkentälaitteiden tulee olla sellaiset, että ne ovat turvalliset käyttää, Niska kertoo.

Viisi vinkkiä turvalliseen ajoon mönkijällä:

  • - Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
  • - Käytä aina kypärää.
  • - Vain raittiina mönkijän sarviin.
  • - Huomioi muut liikkujat.
  • - Noudata liikenteen sääntöjä niin maastossa kuin tielläkin.

 

Lue myös Liikenneturvan julkaisema Mönkijäopas: Keskeiset mönkijöitä koskevat säännöt ja määräykset

Teksti: Erkki Mäki

Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva