Evel Knievel ja viitta.

Evel Knievel ja viitta.

Oikeusjuttu pantiin alulle Las Vegasissa, ja toimeenpanijoina olivat K&K:n asianajajat Randall Jones ja Ronald DiNicola.

Evel Knievel keräsi maailmanlaajuista kuuluisuutta ja tunnustusta 1960-luvun lopulla kuolemaa uhmanneilla stunt-hypyillään. 1970-luvun alkuun mennessä Knievel oli yhtälailla tunnettu helposti tunnistettavasta vaatetuksestaan, jonka muodosti valkoinen ajoasu, jossa oli tähtikuvioinen, punainen, valkoinen ja sininen isänmaallinen väritys sekä tietenkin samanhenkisesti koristellut viitta, kypärä ja moottoripyörä.

Evelin parhaiten tunnettuihin stuntteihin kuuluu Caesar's Palace Hotelin suihkulähteiden yli hyppääminen, Idahossa sijaitsevan Snake River Canyonin ylittäminen raketilla (siihen stunttiin hän miltei kuoli) sekä 13 bussin yli hyppääminen Englannissa Wembleyn stadionilla. Mies myös teloi itseään usein hypyissään, mikä vain tietenkin kasvatti hänen uskalikon imagoaan.

Evel Knievel -lelu.

Ideal Toysin alkuperäinen Evel Knievel -lelu vuodelta 1973.

Ideal Toys julkisti ikonisen Evel Knievel -lelun stunttipyörineen 1973, josta kuva yllä. Siinä Evel-hahmo kuvataan hänelle tunnusomaisessa asussa ja pyörällä. Mukana tuli myös vieterivetoinen telakka, josta Evel singautetaan matkaan.

Vuonna 2019 Disney Pixarilta tuli elokuvateattereihin Toy Story 4, jossa oli uusi pääleluhahmo nimeltä "Duke Kaboom" (suomeksi Kingi Kabum). Hahmo on 70-lukulainen stunttimies. Disneyn lakiosasto on varmaan tehnyt hahmon kanssa töitä jo etukäteen, sillä hahmo on kanadalainen, ei yhdysvaltalainen ja ajaa yksisylinterisellä tai rivikoneella toisin kuin Evel, joka teki aina mp-stunttinsa Harley-Davidsoneilla.

Disneyn Toy Story 4:n Duke Kaboom.

Joka tapauksessa kanteessa syytetään Disneytä siitä, että hahmo on laiton kopio klassisesta ja vastikään hiljan uusintajulkaistusta Evel Knievel Stunt Cyclesta.

Kanteessa haetaan Disneyltä ja Pixarilta korvauksia sekä osatuottoja itse elokuvasta.

Kelly Knievel, Evelin poika sekä K&K:n edustaja totesi, että "Evel Knievel ei sykähdyttänyt miljoonia ihmisiä ympäri maailman, murtanut luitaan ja vuodattanut vertaan vain sen vuoksi, että Disney tekisi runsaasti rahaa. Hän säilyy välittömästi tunnistettavana ikonina, minkä osoittaa myös juuri uudelleen julkaistun Evel Knievel Stunt Cyclen suunnaton suosio sellaisten lasten keskuudessa, jotka eivät edes olleet syntyneet, kun isäni kuoli 12 vuotta sitten".

Asiasta kertoi Motorsportsnewswire.  

 

Teksti Erkki Mäki – Kuvat eri kuvaajia