Yhdysvaltalaisen liikenneturvallisuusviranomaisen National Highway Traffic Safety Administrationin eli NHTSA:n ohjelmistoon voi ajoneuvon tunnistusnumeron (Vehicle Identification Number, VIN) syöttämällä tarkistaa, onko kyseinen ajoneuvo sillä hetkellä turvallisuusasioista johtuvan takaisinkutsun kohteena vai ei.

Tunnusluvun syöttämisen jälkeen näytölle ilmestyy tieto takaisinkutsun syystä tai jos sellaista ei ole, ohjelmisto kertoo, ettei avoimia takaisinkutsuja ole. Kaikki päävalmistajat ovat mukana palvelussa. 

Erityisen hyödyllinen se on ajoneuvojen omistajille sekä tietysti vuokra- tai laina-ajoneuvojen käyttäjille, jotka pystyvät tarkistamaan tilapäisesti käyttämänsä kulkineen tilanteen. Tavoitteena viranomaisella on liikenneturvallisuuden parantaminen.

Valmistajille velvollisuus ilmoittamisesta

Asiaan liittyen kaikki suurimmat kevyitten ajoneuvojen sekä moottoripyörien valmistajat on velvoitettu toimittamaan VIN-etsintäominaisuus kesken olevista takaisinkutsuista omille sivustoilleen. Tiedot on päivitettävä viikottain.

– Aivan kuten jokaisen autonvalmistajan ei pitäisi koskaan epäröidä takaisinkutsua viallista ajoneuvoa, kuluttajien ei milloinkaan pitäisi epäröidä korjauttaa takaisinkutsuttua ajoneuvoaan, NHTSA:n edustaja kertoo. 

NHTSA:n tavoitteena on ohjelmistotyökalun avulla tuoda mielenrauhaa ajoneuvojen omistajille sillä, että näillä on käytössään ilmainen työkalu, jolla aina pysyy ajan tasalla oman ajoneuvon takaisinkutsutilanteesta sekä pystyy mahdollisessa ostotilanteessa varmistamaan tiedot tältä osin. Lisää tietoja Yhdysvaltoihin matkaaviile täältä.

Omilla viranomaisillamme voisi olla tästä jotain opittavaa; tämäntyyppisistä palveluista ei voi olla kenellekään kuin hyötyä.