Vaihtoehtoja on onneksi tarjolla, ja kuin tilauksesta lämpöisen kevään -24 korvalla Motouutisille tuli mahdollisuus testata Rukan mallistosta Airgobi-ajopukua täydennettynä Rukka Transfo-R Goretex-kuoritakilla ja -housuilla.

Vaikka Airgobi on läpituulettuva, on se silti täysiverinen ajopuku. Läpituulettuvuuden salaisuus on mesh- eli neulotussa Cordura AFT verkkokankaassa, joka päästää ilmavirran lävitseen. Puvun pintakerros on kuitenkin hankauksenkestävää ja täyttää luonnollisesti moottoripyöräasulle asetetut turvavaatimukset. 

Takin ja housujen materiaali on 100 % polyamidia, päällysmateriaalina sitten se ilman läpäisevä neulottu Cordura AFT.

Takissa on kaksinkertaiset Cordura AFT -vahvikkeet kyynärpäissä ja olkapäillä. Ja erittäin hengittävää AFT+-materiaalia olkapäillä ja hihojen alla. Housuissa on samaa AFT+-materiaalia polvien sisäosissa, ja kaksinkertaiset Cordura AFT -vahvikkeet lonkissa ja polvissa.

Takissa on paikat selkäsuojalle, olkapäiden, kyynärpäiden suojille, sekä kaksiosaiselle rintasuojalle. Takin mukana tulee olka- ja kyynärsuojat. Mahdolliset selkä- ja rintasuojat pitää ostaa erikseen.

Housuissa on suojat lonkille sekä polville/säärille.

Takin ja housut saa liitettyä toisiinsa vyötäröllä olevien vetoketjujen avulla. Housuissa on vyölenkit sekä valmius Rukan henkseleihin.

Takissa ja housuissa on molemmissa kaksi taskua. Takin vasemman puolen taskussa on vesitiivis pussi, johon voi laittaa vaikka puhelimen ja lompakon. Oikean puolen taskussa on avainlenkki.

 

Vesitiivis pussi esimerkiksi puhelimelle ja lompakolle.

Vesitiivis pussi esimerkiksi puhelimelle ja lompakolle.

Avainlenkki on fiksu idea: vaikka taskun vetoketju unohtuisikin auki eivät avaimet pääse putoamaan.

Avainlenkki on fiksu idea: vaikka taskun vetoketju unohtuisikin auki eivät avaimet pääse putoamaan.

Airgobi käytössä

Keväällä -24 eteläisen Suomen päälle asettui lämpöaalto, jonka ansiosta lämpötilat päivisin huitelivat jopa + 30 °C hujakoilla, joten ajopuvuksi valikoitui luonnollisesti Airgobi.

Sekä Airgobi että kuoriasu ovat helppoja pukea, siinä auttavat pukujen joustavat materiaalit. Vaikka puvut ovat tyköistuvia, eivät ne rajoita liikkuvuutta lainkaan.

Aamuisin arvelutti, miten tarkenee, kun mittari näytti alle +20 °C. Tällöin oli hyvä laittaa lisäksi päälle Rukka Transfo-R Gore-Tex-kuoritakki sekä -housut. Ne antoivat riittävästi lisäsuojaa aamun koleutta vastaan. Kun ilma lämpeni, sai kuoritakin ja housut riisua pois, ja pakata ne sitten käteviin säilytyspusseihinsa. Kuoritakki ja housut ovat suoja sadetta vastaan, mutta toimivat erinomaisesti myös lämpöeristeenä. Sateessakin päästiin pukua kokeilemaan ja kuoritakki ja -housut suojasivat kastumiselta täydellisesti. Ilman erillistä sadesuojaa läpihengittävä asu päästää myös kaiken veden sisälleen.

Moottoripyörälläajo Airgobi yllä oli helteestä huolimatta erittäin miellyttävää: puvun läpi virtaava ilma viilensi oloa siedettävälle tasolle. Ei ollut nahka-, saatikka kangaspukua ikävä.

Kun ajoi pyörän parkkiin ei tullut kuumuuden takia pakottavaa tarvetta riisua takkia pois, kuten käy nahka-, taikka perinteisen kangaspuvun kanssa.

Toki hengittävyydellä on myös varjopuolensa. Tämän sai kokea, kun moottoripyörän jäähdyttimen tuuletin lähti pyörimään ja puhalsi kuuma ilmaa suoraan pohkeeseen. Aika vikkelään siinä tilanteessa siirsi pohjetta hieman kauemmaksi kuumasta ilmavirrasta. Pohkeen suojaamattomuudella on myös toinen haittapuoli. Jos se osuu esimerkiksi kuumaan pakoputkeen, palaa materiaali lahkeen sisäpuolelta armotta, ja vaarana on myös ihon palaminen. Mielestäni lahkeen alaosassa saisi olla lämpöä kestävää materiaalia. Rukka Transfo-R Goretex-kuorihousuissa tämä on huomioitu.

Lahkeet ovat myös aika kapeat alhaalta, ja vaikka ne joustavat, eivät ne veny adventureajosaappaiden päälle, katuajokenkien päälle ne kyllä venyvät helposti.

Kuoritakki ja housut.

Rukka Transfo-R Goretex -kuoritakki ja -housut ovat suorastaan ehdoton varuste Airgobi-puvun kanssa.

Sekä takki että housut on valmistettu sataprosenttisesti hengittävästä sekä tuulen- ja vedenpitävästä Goretex Performance Technology kolmikerroslaminaattista, jossa päällysmateriaalina on kevyt, kestävä ja elastinen polyamidi.

Takissa on kaksi vedenpitävää taskua, housuissa ei taskuja ole.

Housujen lahkeissa ja haaroissa on kulutuksen kestoa lisäävät vahvikkeet. Haaran vahvike toimii myös luistonestona.

Kuoritakin ja -housujen pukeminen ja riisuminen on todella sujuvaa. Ne ovat myös todella monikäyttöiset. Ne soveltuvat muuhunkin ulkoilemiseen kuin pelkästään moottoripyöräilyyn, vaikkapa polkupyöräilyyn. Reissun päällä kuoritakki on ihan tyylikäs sadevaate, jos on ajoreissulla tai muuten lähdössä ulos vaikka kävelylle ja sataa vettä.

Rukka Transfo-R Goretex-kuorihousuissa on lahkeen alaosa suojattu erillisellä kankaalla.

Rukka Transfo-R Goretex-kuorihousuissa on lahkeen alaosa suojattu erillisellä kankaalla.

Kuorihousujen lahkeissa on vetoketjut, joiden avulla ne avautuvat laajasti. Tämä helpottaa housujen paallepukemista seka riisumista. Vetoketjujen paalle tulee lappa, joka suojaa niita lialta ja pidentaa niiden kayttoikaa. 

Kuorihousujen lahkeissa on vetoketjut, joiden avulla ne avautuvat laajasti. Tämä helpottaa housujen paallepukemista seka riisumista. Vetoketjujen paalle tulee lappa, joka suojaa niita lialta ja pidentaa niiden kayttoikaa. 

Kuoritakki ja housut pakattuna säilytyspusseihinsa. Pakkauskoon verrokkina 12 koon ajoahansikas.

Kuoritakki ja housut pakattuna säilytyspusseihinsa. Pakkauskoon verrokkina 12 koon ajoahansikas

Yhteenveto

Jos haluaa ajaa moottoripyörällä hyvinkin erilaisissa sääolosuhteissa, ja vielä tehdä sen miellyttävästi, on haastavaa löytää yhtä ajopukua, jossa kaikki ehdot täyttyisivät.

Aika lähelle on päästy, kun tuuletusaukot ovat puvuissa lisääntyneet, mutta niiden avulla ei päästä samaan hengittävyyteen kuin läpituulettuvalla puvulla.

Onneksi markkinoilla on saatavilla runsas kattaus erilaisia kuumiin olosuhteisiin tarkoitettuja ajoasuja.

Nyt kokeilussa ollut Rukka Airgobi lisättynä Rukka Transfo-R goretex-kuoritakilla ja -housuilla osoittautui todella päteväksi yhdistelmäksi. Mutta aina voi parantaa ja Airgobin kapea lahkeensuu ilman kuumuutta kestävää suojausta, oli oikeastaan ainut puute, mikä pukuyhdistelmästä löytyi.

Kun kerrospukeutuminen on moottoripyöräilyssä "päivän sana", niin kannattaa miettiä, miten hyvin tällainen yhdistelmä sopisi omaan käyttöön? Lisälämmintä saa tarvittaessa untuvaväliasusta tai aivan tavallisesta merinovillakerrastosta. Kylmän kanssa pärjää lisäämällä vaatekerroksia, mutta verkkoasun läpituulettuvuutta ei tosikuumalla mikään korvaa. 

Airgobi istuu napakasti, mutta joustavien elementtien ansiosta se ei tunnu yhtaan ahdistavalta. 

Airgobi istuu napakasti, mutta joustavien elementtien ansiosta se ei tunnu yhtaan ahdistavalta. 

Kuoritakki ja housut ovat helppo pukea ja riisua. Istuvuus on erinomainen.

Kuoritakki ja housut ovat helppo pukea ja riisua. Istuvuus on erinomainen.

Koot, hinnat ja värit: 

  • Rukka Airgobi jkt takki: Hinta 479 €. Koot 46-66. Värit: Höyry, Keltainen ja Musta
  • Rukka Airgobi trs housut: Hinta 429 €. Koot C1 48-C1 66. C2 46-C2 64. C3 48-C3 58. Värit: Musta
  • Rukka Transfo-R jkt takki: Hinta 399 € Koot 46-66. Värit: Musta
  • Rukka Transfo-R trs housut: Hinta 349 €. Koot: C1 48-C1 66. C2 46-C2 66. C3 48-C3 66. Värit: Musta

 

Aiheesta aiemmin:

SUNNUNTAI 7.5.2023 08:02

Vertailussa Halvarssonin Vimo Jacket/Wish Pants Lady ja Rukan Elastina naisten touring ajoasut

KESKIVIIKKO 12.4.2023 09:09

Motouutiset kestotestaa: Rukka Rimo-R- sekä Rimorina adventureajopuvut: Täydellinen joka kelin ajoasu?

SUNNUNTAI 19.6.2022 08:01

Rukka Airi 0.2 ja Airium 0.2 ajohanskat lämpimille ajokeleille

SUNNUNTAI 15.5.2022 09:02

Motouutiset testaa Rukka Down 2.0: untuvatäytteinen väliasu soveltuu ympärivuotiseen käyttöön

SUNNUNTAI 1.11.2020 17:57

Motouutiset koeajaa: Rukka OFFLANE adventure-ajopuku

TORSTAI 1.10.2020 10:31

Motouutiset koeajaa: Rukka StretchDry sadepuku – Hinnakas, mutta hyvä ostos

MAANANTAI 19.8.2019 12:00

Motouutiset 5v sitten: Rukka Armas -ajoasu kestotestissä

KESKIVIIKKO 28.6.2017 08:01

Kestotestissä Rukka Orbita: mukava ja turvallinen ajopuku naisille