Applen AirTag on pienikokoinen bluetooth-paikannin, jonka avulla pystyy Applen globaalia iPhone-kantaa hyödyntäen jäljittämään kadonneen moottoripyörän tai muun esineen tai laitteen, johon on sellainen asennettuna. Järjestelmän avulla pystytään paikantamaan tägillä varustettu esine erittäin tarkasti.

AirTagiä kuten myös muiden valmistajien vastaavia tuotteita on kritisoitu viime aikoina siitä, että niitä on käytetty yksilöiden seuraamiseen vastoin näiden tahtoa ja varastettavien ajoneuvojen paikantamiseen. Apple – kuten myös muut valmistajat – ovat myös kohdistaneet vastatoimia ja kehittäneet ohjelmallisia ratkaisuja ei-toivottuun bluetooth-jäljittimien käyttämiseen, kuten niiden paljastamiseen.

Enemmän aiheesta täällä: Näin varmistat, ettei kukaan ole laittanut jäljitintä tavaroihisi, autoosi tai moottoripyörääsi

Bluetooth-paikantimissa ongelmansa

Liettualainen gps-paikanninvalmistaja Monimoto kuitenkin väittää, että gps-paikannukseen perustuva jäljitin on erityisesti moottoripyöräilijöille parempi vaihtoehto. Sen etuna ovat välittömät hälytykset varkauden sattuessa. Lisäksi sellainen pystyy akkunsa varassa ilmoittamaan sijaintinsa kahdentoista kuukauden ajan.

Applen AirTagit samoin kuin muidenkin valmistajien bluetooth-paikantimet, käyttävät bluetooth-teknologiaa kytkeytyäkseen lähellä oleviin Applen laitteisiin. Kun omistaja huomaa, että tägillä varustettu moottoripyörä on kadonnut, voi hän puhelimensa avulla etsiä laitetta. Etsintä hyödyntää kaikkia maailman olemassaolevia Applen puhelimia, ja jos tägi on yhdenkään sellaisen lähellä, paikannus on erittäin tarkka. 

Ongelmana on tietysti se, että saattaa kestää tunteja, ennen kuin omistaja huomaa, että ajoneuvo puuttuu. Sinä aikana voro on saattanut ehtiä jo kauas varastettuine tavaroineen.

Apple on ohjelmoinut tuotteensa siten, että jokainen iPhonen omistaja pystyy katsomaan, onko AirTageja lähistöllä. Sen ensisijainen tarkoitus on ei-toivottujen seuraajien ja varastamistarkoituksessa tavaroihin liitettyjen AirTagien löytäminen. Varjopuoli on siinä, että samalla tavalla varkaat pystyvät löytämään ja poistamaan ne ajoneuvoista, jotka ovat varastaneet. 

Tietyn ajan jälkeen omistajastaan eroon joutuneet AirTagit myös antavat hälytysäänen. Tämäkin toiminto on tarkoitettu ensisijaisesti ei-haluttujen tägien löytämiseen, mutta myös varkaat saattavat sillä tavalla havaita jäljittimen.

Gps-jäljitin tuo nopeammat hälytykset

Gps-jäljittimet sen sijaan hälyttävät välittömästi, kun moottoripyörää käsitellään luvattomasti. Miltei kaikki gps-jäljittimet myös jatkuvasti kertovat omistajalle laitteen sijainnin, jolloin käyttäjät voiva tehdä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa moottoripyörän saamiseksi nopeasti takaisin. Gps-jäljittimissä ei myöskään ole ledejä tai kykyä päästää ääniä, joten ne eivät hälytä varkaita, vaan toimivat huomaamattomasti taustalla.

Monimoto 7 on gps-jäljitin, jossa käytetään sekä satelliitteihin perustuvaa globaalia paikannusteknologiaa (gps) että 4G/5G-mobiilisignaaleja pyörän paikantamiseen sekä kommunikointiin omistajan kanssa puheluin ja tekstiviestein.

Laite ei ole kytkettynä ajoneuvon sähköiseen järjestelmään, mikä tarkoittaa sitä, että se toimii 12 kk ajan oman akkunsa turvin. Silloinkin, kun moottoripyörän akku on irrotettuna. 

Lisäksi Monimoto 7:n kotelo on vesitiivis.

Monimoton tiedotteen mukaan AirTagit ovat verrattomia kadonneiden avainten tai repun etsintään, mutta heidän mielestään moottoripyörän lukitseminen ja sen varustaminen laadukkaalla gps-jäljentimellä on paras investointi, mitä pyörälle voi tehdä. 

Toki gps-teknologiaan perustuvissa jäljittimissäkin on omat ongelmansa: itse laitteen lisäksi tarvitaan myös erillinen mobiililiittymä, joka omalta osaltaa lisää käyttökustannuksia. Airtageissa ja vastaavissa operoidaan valmistajan koko älypuhelinverkon kanssa, joten erillistä liittymää ei tarvita, jos älypuhelin on ennestään olemassa.

Lisäksi liittymä ei välttämättä toimi kaikkialla maailmassa. Laite on myös isokokoisempi kuin pienet tägit.

Aiheesta aiemmin:

Applen Airtag -paikannin auttoi löytämään varastetun moottoripyörän – samalla se saattoi toimia pelottimena

Näin varmistat, ettei kukaan ole laittanut jäljitintä tavaroihisi, autoosi tai moottoripyörääsi

Airtagejä syytetään loistoautovarkauksista, mutta ongelma ei koske pelkästään Applen paikantimia

Apple Watch kutsui ambulanssin paikalle motoristin jouduttua onnettomuuteen ja yliajajan paettua paikalta