Modernit elektroniset jokapäiväiset apuvälineet, kuten esimerkiksi Apple Watch -rannekello, voivat tarjota yllättävää apua käyttäjilleen. Apple Watchissa on ollut nelosversiosta lähtien kaatumisen ilmaisin, joka on jo pelastanut ihmishenkiä. Ominaisuus huomaa onnettomuuden, ja voi auttaa kutsumalla ambulanssin paikalle, jos se toteaa, ettet kykene reagoimaan tapahtuman jälkeen.

Kello antaa sinulle myös hieman aikaa reagoida hälytykseen, jotta voit kertoa sille olevasi kunnossa. Jos olet tajuton, et pysty kytkemään hälytystä pois ja Apple Watch soittaa apua.

Näin kävi Singaporessa Muhammad Fitrille, joka menetti tajuntansa sen jälkeen kun pakettiauto törmäsi häneen, miehen oltua moottoripyöräilemässä. Onnettomuus tapahtui lauantaina 25. syyskuuta.

Fitrin kellossa oli kaatumisen havaitsemis -toiminto, ja se soitti SOS-hälytyksen hänen tyttöystävälleen, joka on hänen ensisijainen kontaktinsa onnettomuustapauksissa. Se kertoi tälle onnettomuudesta ja antoi samalla miehen sijainnin.

Lisäksi Apple Watch otti automaattisesti yhteyttä hätänumeroon ja tilasi ambulanssin paikalle.

Apple Watchin on todettu toimineen myös muissa tapauksissa. Esimerkiksi 70-vuotias yksineläjä pyörtyi ja löi päänsä lattiaan, jolloin kello hälytti apua. Hän myös kertoi, ettei pelastuminen ollut ensi kerta, kello on aiemminkin hälyttänyt apua tarpeellisessa tilanteessa mm. polkupyörällä kaatumisen ja siitä seuranneen tajuttomuuden jälkeen.

Kaatumishälytyksen päällekytkeminen

Apple Watch Series 4 ja uudemmissa kelloissa on kaatumisenilmaisu. Toiminto perustuu gyroskooppiin ja kiihtyvyysanturiin, jotka huomaavat, kun käyttäjä kaatuu, ja seuraavat, pystyykö käyttäjä kaatumisen jälkeen nousemaan ylös.

Toiminto ei ole oletusasetuksena päällä alle 65-vuotiailla. Voit aktivoida sen avaamalla kellon Asetukset -appin ja sieltä SOS-sovelluksen, josta voit kytkeä toiminnon päälle.

Kannattaa muistaa, että toiminto voi aktivoitua myös muuten kovasta iskusta, eli jos appi kysyy, että oletko toimintakunnossa, se kannattaa kuitata. 

Toiminnon voi myös kytkeä halutessaan pois päältä.

Asiasta kertoi mm. Tech Times.

Aiheesta aiemmin:

Applen Airtag -paikannin auttoi löytämään varastetun moottoripyörän – samalla se saattoi toimia pelottimena

Applen Kartta-sovellukseen tulee 3D-opastus helpottamaan navigointia