Montanasta tuli kolmas osavaltio Yhdysvalloissa, joka tunnustaa moottoripyörillä tapahtuvan kaistojen välissä ajon lailliseksi. Aiemmat osavaltiot ovat Kalifornia ja Utah. Myös kolme muuta osavaltiota on pohtimassa splittauksen laillistamista paraikaa.

Montanan kuvernööri Greg Gianforte allekirjoitti asiaa koskevan määräyksen 2. maaliskuuta 2021. Se sallii kaksipyöräisen moottoripyörän ajavan pysähtyneen tai hitaasti liikkuvan liikenteen kaistojen välissä samaan suuntaan, mutta ei kuitenkaan yli 20 mailin eli 32 km/h nopeudella, kun olosuhteet sen sallivat ja tilaa on riittävästi. Asetus astuu voimaan 1. lokakuuta 2021.

 – Asetus tunnetaan nimellä S.B.9. ja sen allekirjoittaminen tarkoittaa sitä, että montanalaiset tunnustavat splittauksen edut, silloin kun on turvallista tehdä niin, toteaa AMA:n eli American Motorcyclist Associationin puheenjohtaja Russ Ehnes.

AMA suosittaa splittausta. Suositus perustuu sen pitkäaikaiseen menestykseen Kaliforniassa ja Kalifornian Berkeleyn yliopiston tekemään tutkimukseen, joka osoittaa, että käytäntö parantaa motoristien turvallisuutta. AMA avustaa sekä ryhmiä että yksityisiä henkilöitä, jotka pyrkivät ottamaan splittauksen laillisesti käyttöön kotiosavaltioissaan.

AMA:n koko kannanoton splittaukseen löydät täältä.

Aiheesta aiemmin: 

Splittauskokeilun päättyminen herätti tunteita Pariisissa: yli 10 000 motoristia osoitti mieltään

Ranskalainen kaistojen välissä ajon eli splittauksen viisivuotinen kokeilu päättyi – lopputulos oli yllättävä

Pitäisikö kaistojen välissäajo eli splittaus sallia virallisestikin Suomessa?

Utah päätti sallia moottoripyöräilijöille ajamisen kaistojen välissä eli splittauksen

Lisää asiaa splittauksesta: miten käy Kalifornian onnettomuuslukujen, kun kaistojen välissäajo on sallittu lailla?

Teksti Erkki Mäki, kuva AMA.