Intialaisessa omistuksessa oleva brittiläisvalmistaja Norton Motorcycles kertoo kotisivuillaan, että uusi Norton Commando tulee pian. Norton esitteli Commando-mallinsa jo 1967, ja se on siitä lähtien ollut tuotannossa silloin, kun Nortonilla on ollut tuotantoa. Alkuperäisen twinin kuutiotilavuus oli 745 cm3, joka päivitettiin 828 cm3 koneeksi vuonna 1973. Commandoa myytiin vuoteen 1977 asti, jolloin taloudelliset ongelmat astuivat kuvaan.

Stuart Garnerin hankittua Nortonin omistukseensa, Commandosta esiteltiin 961 cm3 moottorilla varustettu versio vuonna 2010. 

Kahdella venttiilillä per sylinteri varustetun rinnakkaistwinin teho oli 80 hevosvoimaa ja huippuvääntö 88 Newtonmetriä. Vaihteita oli viisi, eli moottori oli varsin vanhanaikainen. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia muutoksia moottoriin on tehty, että se on saatu tuotantokuntoon ja täyttämään Euro 5 -päästövaatimukset.

Omistajanmuutoksen jälkeen, intialaisen TVS:n ostettua Nortonin, asiat ovat muuttuneet, ja intialaisvalmistaja on ilmoittanut sijoittavansa yritykseen 100 miljoonaa puntaa lähivuosina. Uuden omistajan turvin Norton pisti esimerkiksi V4SV:tä melko tavalla uusiksi korjatakseen siinä ilmenneet puutteet, ennen kuin toi sen takaisin myyntiin. On oletettavaa, että Commando 961 saa samantyyppisen kohtelun.

Tuleva uusi Norton Commando 961.

Tuleva uusi Norton Commando 961.

Alustan ja pysähtymisen puolesta asioiden pitäisi olla kunnossa, sillä niistä pitivät huolen Brembo ja Öhlins. Commandosta oli valittavana kaksi eri versiota, kun se viimeksi oli myynnissä, Sport ja Café Racer.

Tarkkaa aikataulua uudistetun version markkinoilletulosta ei ole, mutta TVS:n mukaan tulon jälkeen asiat ovat yleensä sujuneet yllättävän nopeasti. Valmistaja ei ole julkaissut toistaiseksi kuin pari kuvaa mallista; toisen ylhäältäpäin ja toisen takaosasta.

Nortonin sivuille pääset tästä.

Aiheesta aiemmin:

Norton Motorcycles osti 55 klassikko-Nortonin kokoelman museoonsa

Intialaisten pelastamalta kovia kokeneelta brittivalmistajalta uusittu V4-tykki vuodelle 2022

Norton Commando poistuu tuotannosta, Atlaksen valmistus alkaa vasta 2021 lopulla

Norton julkisti eilen uuden Commando 961 California -roadsterin