Apple tekee Airtageja iOS-käyttöjärjestelmän puhelimien kanssa hyödynnettäviksi, monet muut valmistajat taas Android-yhteensopivia paikantimia. Kolikonkokoiset paikantimet ovat käteviä kaikkia tavaroita, myös autoja ja moottoripyöriä varkailta suojeltaessa. Toki niissä on riskinsäkin:

Applen Airtag -paikannin auttoi löytämään varastetun moottoripyörän – samalla se saattoi toimia pelottimena

Mies oppi kovalla tavalla, että mp-voroja ei kannata seurata Bluetooth-paikantimen avulla

Jameel Reid -niminen henkilö paljasti, että hänen matkalaukkunsa, jossa oli noin 3000 taalan edestä matkatavaroita, ei koskaan ilmestynyt Hartsfield-Jacksonin kansainvälisen lentokentän matkalaukkuhihnalle lennon jälkeen. 

Puolen tunnin odottelun jälkeen Reid päätti tarkastaa laukun sijainnin itse. Onneksi laukussa oli Airtag. Ennen paikantimien aikaa matkustaja joutui menemään info-tiskille kyselemään matkatavaroidensa perään – ja joutuu tietysti vieläkin menemään, jos laukussa ei ole paikanninta.

Kolikonkokoinen Airtag kytkeytyy lähistöllä oleviin iPhoneihin ja paljastaa sijaintinsa iPhonen "Missä on...?" -toiminnolla.

Reid oli asentanut paikantimen laukkuunsa, koska hänellä sattui olemaan noin 3000 dollarin arvosta tavaraa laukussa.

"Missä on"-toiminto kertoi, että laukku oli jo menossa kaupungin keskustassa, kaukana lentokentästä, kertoo Autoevolution.

Reid oli sen verran viisas, ettei lähtenyt itse laukun perään, vaan kuten suositellaan, kertoi asiasta ja laukun sijainnista poliisille. Yllättävää oli, että voro ei kaivanut laukkua läpi ja hävittänyt Airtagia, vaan antoi sen olla paikallaan. Poliisi onnistui jäljittämään varkaan, ja kokikin melkoisen yllätyksen hänet löydettyään.

Rikollinen oli pukeutunut miehen vaatteisiin sukkia myöten. Hän oli käynyt läpi kaiken, mitä laukussa oli, mutta oli ottanut sieltä vain paidan, farkut ja sukat. Mies osoittautui kodittomaksi, ja häntä syytetään varkaudesta.

Paikantimia saatetaan käyttää myös rikollisiin tarkoituksiin, kuten stalkkaamiseen ja varastettaviksi aiottujen ajoneuvojen paikantamiseen. Sen estämiseksi esimerkiksi iPhone osaa varoittaa testattaessa, mikäli vieraita Airtageja on lähistöllä. Vastaavia sovelluksia on saatavilla myös Android-puhelimiin.

Aiheesta aiemmin:

Mies oppi kovalla tavalla, että mp-voroja ei kannata seurata Bluetooth-paikantimen avulla

Airtagejä syytetään loistoautovarkauksista, mutta ongelma ei koske pelkästään Applen paikantimia

Applen Airtag -paikannin auttoi löytämään varastetun moottoripyörän – samalla se saattoi toimia pelottimena

Näin varmistat, ettei kukaan ole laittanut jäljitintä tavaroihisi, autoosi tai moottoripyörääsi

Applen Airtagin käyttö johti moottoripyörävarkaan pidätykseen oikeaoppisesti