Yle uutisoi Joensuun näytöksessä tapahtuneesta onnettomuudesta. Sirkus Finlandian brasilialainen surmanajoryhmä The Diorios esiintyy suuressa metalliverkkopallossa, joka avautuu puolivälin alapuolelta päänumeron, "Kuolemanpyörän" aikana. Tällä tavalla palloon tulee lisää tilaa, mutta se muodostaa myös lisähaasteen.

Diorios on esiintynyt mm. MP-messuilla aiemmin. Tässä juttu siitä, ja kuvia, joiden perusteella saat paremman kuvan, miltä pallo näyttää, kun se avautuu: Globe of Death: kuolemanpallo, joka ei jätä ketään kylmäksi

– Pallossa on yhtä aikaa sen avauduttua kuusi stuntmotoristia, joista neljä ajaa alhaalla ja kaksi ylhäällä, kertoo sirkuksen tiedottaja Jouni Aalto.

"Elävässä numerossa voi tapahtua mitä vain"

– Esitys on erittäin riskialtis. Emme tiedä, mitä tapahtui: onko kyse inhimillisestä virheestä vai teknisestä viasta, mutta aivan esityksen lopussa tapahtui jotain, ja kaksi kuljettajaa kolaroi keskenään.

– Kuljettajilla on onneksi hyvät suojavarusteet, he ovat taitavia ja ovat tehneet pitkään töitä yhdessä. Mutta elävässä numerossa voi tapahtua mitä vain. Toki he ovat myös etukäteen harjoitelleet, miten tiputaan.

– Toinen heistä loukkaantui, mutta ei vakavasti. Kuljettajat saivat ensiapua yleisössä olleelta lähihoitajalta jo ennen ambulanssin saapumista paikalle. Loukkaantunut kuljettaja on tutkittu sairaalassa, eikä hänellä ole luunmurtumia eikä mitään vakavampia vammoja. Vaikuttaa siltä, että hän saattaa päästä pois sairaalasta jo tänään, Aalto toteaa.

The Diorioksen näytännöt jatkuvat, eivätkä ilmeisesti edes vajaamiehityksellä.

– Keväällä yhdellä ryhmän esiintyjistä murtui nilkka, ja tilalle lennätettiin varamies. Hän on edelleen lähistöllä, joten katsotaan toimiiko yhteistyö, ja jatkuuko esitys kuuden vai viiden miehen voimin, kunnes loukkaantunut stunt-kuljettaja paranee, Aalto pohtii. – Esitys joka tapauksessa jatkuu.

"Avautuva pallo on erilainen"

Sasja Laajoki. Kuva: Motouutiset.fi.

Sasja Laajoki. Kuva: Motouutiset.fi.

Surmanajopallo on yksi sirkusten ja erilaisten tapahtumien hurjimmista numeroista ja riskit ovat melkoiset. Pallon koko asettaa omat haasteensa, samoin G-voimat ja niiden sietäminen. Suomalainen Cage Riders esiintyy surmanajopallossa, ja kysyimme ryhmän toiselta kuljettajalta Sasja Laajoelta, miten avautuva surmanajopallo eroaa tavallisesta.

– Normaalissa "umpinaisessa" surmanajopallossa voi ajaa pallon ympäri sekä pysty- että vaakasuoraan, mutta avautuva pallo on erilainen. Pallo avautuu yleensä hieman puolivälin alapuolelta, ja silloin ei voi ajaa pystysuoraan.

– Jos yrittää ajaa pystysuoraan, keskipakoisvoima painaa renkaan ulos reiästä. Jos pallo halkaistaan, niin ainoa vaihtoehto on ajaa vaakasuoraan, Sasja Laajoki kertoo.

– Vaakasuoraan ajettaessa takarengas luisuu aina hieman alaspäin vähän kuin ajaisi luisussa. Yksi riskin mahdollisuus on, että rengas on roikkunut vähän liikaa, paljoa ei tarvita.

– On jännää, että tuo on sattunut, sillä periaatteessa tuo on helppoa, koska sen pystyy ajamaan tasakaasulla. Toisaalta eihän siinä sitten paljoa tarvita, vain pieni virhe tai vika.

Millaista vauhtia tuossa ajetaan?

– Vauhti riippuu pallon koosta. Meillä on käytössä isompi pallo, joka tarvitsee enemmän vauhtia kuin mitä tuossa tarvitaan. Vauhdin tarpeen ymmärtää helpommin ehkä siitä esimerkistä, että mitä isomman luupin lentokone tekee taivaalla, sitä enemmän se tarvitsee vauhtia sen toteuttamiseen.

– Meidän pallossamme vauhti on noin 40-60 km/h, heillä ehkä 30-40 km tunnissa.

Mitä muita riskipaikkoja tuossa on?

– Kun en itse ole nähnyt kyseistä esitystä, en voi niin tarkkaan sanoa, mutta jos onnettomuus on sattunut loppuvaiheessa, niin kyse voi olla myös siitä, miten ohjelma on suunniteltu, milloin ja miten joku antaa merkin kun aletaan laskeutua. Meillä se menee silleen, että toinen antaa merkin ja toinen menee alas. Tai sen jälkeen tiedetään, että seuraavalla kierroksella molemmat tekee näin, muuten kolahtaa.

– Kun tuossa on noin paljon porukkaa, niin lopussa täytyy olla jokin tietty kaava, että tiedetään, miten lähteä alas. Valitettava onnettomuus joka tapauksessa, paranemisia vain loukkaantuneelle kuljettajalle, Laajoki päättää.

Aiheesta aiemmin:

Globe of Death: kuolemanpallo, joka ei jätä ketään kylmäksi

Päivän video: Cageriders ja maailman vaarallisin ja liekehtivin temppu surmanajopallossa

Seinäjoen Bikeshow: Cageriders treenaamassa surmanajoa - katso video

Seinäjoen Bikeshow: Cageriders - hurjaa surmanajoa maailman suurimmassa pallossa

Kahdeksastoista Jänkhällä Jytisee avattiin virallisesti - mikä on Jänkhän salaisuus?