Macaon Grand Prix GP-kisat ajettiin lauantaina aamuyöstä Suomen aikaa. Ennen starttia kuskien oli tehtävä rengasvalintoja. Pehmeät renkaat ovat nopeammat, mutta kisan edetessä niissä voi olla pito-ongelmia. Kärkikuskeista Peter Hickman ja Davey Todd lähtivät kisaan pehmeillä renkailla, Erno Kostamon valitessa alleen kovat renkaa, jolloin pitoa olisi enemmän.

Macaossa nähtiin kummallinen episodi. Toddilla oli ongelmia pyörän vaihteiden kanssa. Hän asettui jo lähtoruutuun, mutta päättikin jättäytyä pois. Aikaa meni sen verran, että Toddin siirryttyä sivuun, lämmittelykierros jouduttiin ottamaan uusiksi.

Ylimääräisen lämmittelykierroksen jälkeen, päästiin starttaamaan varsinainen kisa, ilman Toddia. Hickman ampaisi kärkeen, Michael Rutterin saadessa hyvän lähdön, kiilaten viidennestä lähtöruudusta toiseksi. Kostamo jäi lähdössä neljänneksi, David Datzerin pujahtaessa ohi Kostamon.

Ensimmäisellä kierroksella Julian Trummer kaatui ja hänen pyöränsä jäi radalle. Perässä tulleista kuskeista kaksi pääsi ohi kaatuneen pyörän, mutta Nadieh Schoots kaatui samassa paikassa. Oliko radalla öljyä? Ainakin rataa putsattiin suhteellisen kauan, ennen kuin päästiin uusintalähtöön.

Davey Toddin tiimi käytti hyväkseen radan putsaukseen menneen ajan, korjaten sillä aikaa pyörän vaihdeongelman, joten Todd pääsi kisaan mukaan. Uusintalähdössä Hickman otti jälleen kärkipaikan, perässään Todd. Nyt Rutter kiilasi ohi Kostamon, joka oli jälleen neljäntenä.

Ensimmäisellä kierroksella Rutter jarrutti neulansilmämutkan pitkäksi ja siirtyi yllättäen varikolle, jolloin Kostamo nousi kolmanneksi. Toiselle kierrokselle lähdettäessä Hickman johti, Todd perässään +0,220, Kostamo +2,847.

Hickman johti kisaa varmoin ottein, Toddin roikkuessa perässä. Kostamo jatkoi kolmannella sijalla, kunnes neljännellä kierroksella Kostamon pyörä sanoi sopimuksensa irti ja hän joutui jättämään pyöränsä radan sivuun ja siirtymään kisassa katsojan rooliin.

Kostamon kisa päättyi radan varteen. Kuvakaappaus livestremista.

Kostamon keskeyttäessä viidettä katuratakisaansa ajanut Australialainen Joshua Brookes nousi kolmannelle sijalle, Datzerin hengittäessä +0,324 päässä perässään.

Kilpailun puolessa välissä Hickman johti kilpailua jo 7,547 sekuntia ennen Toddia. Datzer pääsi ohi Brookesin ollessa kiinni kolmannesta sijasta.

Hickman ajoi virheittä voittaen lopulta kisan lähes puolella minuutilla ennen toiseksi tullutta Toddia. Datzer piti kolmannen sijansa 1,840 sekuntia Todille jääneenä. Viidettä katuratakisaansa ajanut Brookes oli neljäs.

– Pyörästä hävisivät sähköt, päävirtarele, totesi pettynyt Kostamo ratavarikolle palattuaan.

Keskeytyksestä huolimatta Kostamo näki paljon positiivista Macaon suorituksissaan.

– Vauhti ois riittänyt podiumille. Kilpailussa 2.26 -kierrosaika tuli helposti ja puristamatta, varmalla ajolla, minkäänlaista riskiä en ottanut. Se oli tiedossa että Hickmanille en täällä vielä pärjää, sillä on niin paljon enemmän kokemusta täältä. Pitää kuitenkin itelleenkin tunnustaa, että kun pystyy tämmösissä maailman isoimmissa kisoissa ajamaan kolmen sakissa, niin on sitä jotain tullut oikeinkin tehtyä.

Vaikka kisan keskeytys oli iso pettymys, Macaon viikonlopussa oli paljon hyvääkin

Positiivinen on myös Kostamon arviointi loppukauden kehityssuunnasta.

- Eteenpäin on menty ajettavuuden kanssa, täälläkin kierrosajat parani viime kerrasta vaikka rata on mennyt pomppuisemmaksi. Tästä on hyvä jatkaa ensi kauteen.

32-vuotias Erno Kostamo on kilpaillut 20 kautta kaksipyöräisillä. Asfalttiratojen
lisäksi hän on ehtinyt kilpailla myös enduroilla. Ratamoottoripyöräilystä Kostamo siirtyi kilpailemaan katuradoille kaudella 2016. Sarjana on ollut IRRC eli International Road Racing Championship, mutta sen lisäksi hän on kilpaillut kahdessa maailman arvostetuimmassa katuratakisassa, eli Mansaaren TT:ssä ja North West 200:ssa. Vuonna 2022 Kostamo voitti Macaon GP:n ensimmäisenä pohjoismaisena kuljettajana. Kostamo jatkaa katuratakilpaiujen parissa myös kaudella 2024. Tarkempi kilpailuohjelma julkistetaan myöhemmin.