Joulukuun viidentenä päivänä tävaltalainen Pierer Mobility Ag kertoi terävöittävänsä stratergiaansa ja muuttavansa ohjeistustaan tälle vuodellle.

Piererin hallitus on tehnyt strategisen päätöksen fokusoida entistä voimakkaammin ydintoimintaansa, moottoroitujen kaksipyöräisten valmistukseen (moottoripyöriin ja e-bike'ihin) ja keskittyä premium-brändeihinsä, joita ovat KTM, GasGas, Husqvarna sekä MV Agusta.

Päätöksen seurauksena yritys myy Raymon ja Felt -brändit ja ajaa siten alas ei-sähköisten polkupyöriensä tuotannon. R Raymon brändin myyntisopimus on jo allekirjoitettu, ja kauppa tulee selväksi ennen vuodenvaihdetta. R Raymon brändi perustettiin 2017, ja sen johdossa jatkavat Susanne ja Felix Puello uuden omistajakaartin kanssa.

Felt-tuotemerkin myynti on myös meneillään, ja kauppa saataneen päätökseen vuoden 2024 ensi puoliskolla. Ostajana Florian Burguetin johtama konsortio.

Pierer vahvistaa ja laajentaa Husqvarna- ja Gasgas-tuotemerkkien sähköpolkupyörien tarjontaa osana tavoitetta vahvistaa toimia sähköisen liikkuvuuden osalta. Talousvuotena 2024 raportointi uudistuu, ja jaetaan "moottoripyöriin" ja "sähköiseen liikkuvuuteen" (E-mobility). Sähköpolkupyörien lisäksi viime mainittuun segmenttiin kuuluvat sähkömoottoripyörät, e-minit ja potkuskootterit.

Vuosimallin 2024 Husqvarna 901 Norden.

Vuosimallin 2024 Husqvarna 901 Norden.

Tuotannon ja t&k-toiminnan siirto Kiinaan ja Intiaan

Epäsuotuisat taloudelliset olosuhteet Euroopassa ovat johtaneet päätökseen siirtää osa keski-kokoisten mallien tuotannosta ja joistain t&k-aktiviteeteista Piererin strategisille kumppaneille, Bajaj Autolle Intiassa ja CFMotolle Kiinassa. Tavoitteena on hyödyntää maiden alhaisempaa kustannustasoa ja kiihdyttää kehitys- ja teollistumisprosesseja.

Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että osa Piererin pienemmistä malleista on jo kokonaan valmistettu jommassa kummassa maassa, joten kyse on loogisesta jatkumosta. 

Päätöksellä on myös haittapuolensa, sillä se tarkoittaa samalla noin 300 henkilön vähentämistä konsernin Itävallan tuotantolaitoksilta.

Vuoden 2023 ohjeistus

Vuosimallin 2022 GasGas MC 250.

Vuosimallin 2022 GasGas MC 250.

Moottoripyöräliiketoiminnassa jälleenmyyjien inventaariokustannukset ovat nousseet hyvästä kysynnästä huolimatta, mikä johtuu korkeammista koroista. Pierer Mobility ilmoitti vahvistavansa jälleenmyyjiään pidentämällä maksuehtoja ja tarjoamalla parempia alennuksia.

Koska Piererillä on tarvittavat rahoitusreservit, se tukee jälleenmyyjien lisäksi toimittajiaan korkojen nousun aiheuttamissa taloudellisissa taakoissa ja parantaa niiden likviditeettiä.

Suunniteltujen toimenpiteiden negatiivinen vaikutus yrityksen kassavirtaan vuonna 2023 on hyväksytty tietoisesti.

Vaikka moottoripyöräliiketoiminta pysyy ohjaustasolla, polkupyöräliiketoiminnan uudelleenorioinnilla on negatiivinen vaikutus vuoden 2023 tulokseen. Tästä syystä myynnin kasvun odotetaan olevan 7-9 % ja EBIT-marginaalin 5-7 %.

Pierer odottaa taloudellisen ympäristön olevan edelleen vaikea vuonna 2024. Sen vuoksi se on sille toiminnan vakauttamisen vuosi, jonka aikana vahvistetaan ydinbusinesta. Se tarkoittaa myös kustannusten leikkausta voitollisuuden säilyttämiseksi kaksinumeroisin miljoonalukemin talousvuonna 2024.

Aiheesta aiemmin:

PERJANTAI 1.9.2023 08:01

KTM emoyhtiöineen kasvaa voittoisasti ja kohisten

PERJANTAI 27.10.2023 09:02

Legendaarinen MV Agusta itävaltalaisomistukseen keväällä 2026