Kyseinen ständi kuului Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerho ry:lle (EPMMK). Nähtävillä oli erilaisia enduro- ja motocross-prätkiä juniorilaitteista kipakkaan Stark Varg -sähkömotocrosspyörään. Esittelijänä toimi Petri Hautala. 

Millaista toimintaa EPMMK järjestää?

– Toimimme Etelä-Pohjanmaan alueella ja järjestämme yhteistyössä viiden pohjalaiskerhon kanssa esimerkiksi harraste-motocross-sarjaa. Se on tarkoitettu sekä aivan junnuille että vanhemmillekin. Kukin kerho järjestää kisan vuorollaan kahteen kertaan kesässä, jolloin sarjassa on kaikkiaan 10 kisaa kauden mittaan, kerhossa valmentajana toimiva Hautala kertoo.

– Vaikka kyse on matalan kynnyksen toiminnasta, jonne on tavattoman helppo tulla mukaan. Kisaaminen kiinnostaa kovasti, joten mukana on myös SM-tason kilpailijoita isommissa luokissa.

– Kynnystä mukaan tuloon alentaa se, että kilpailemiseen on mahdollista osallistua omalla kotipaikkakunnalla. Olemme myös käyneet keskustelua siitä, pitäisikö tarjolla olla kerhon puolesta ajamiseen sopivia laitteita ja varusteita, mikä helpottaisi kokeilemista. Ainakin toistaiseksi ensikertalaisille, joilla ei vielä ole omia ajovehkeitä, kokeiluun tarvittava pyörä ja varusteet ovat löytyneet muutamalla yhteydenotolla.

– Järjestämme kesällä lisäksi crossikoulua joka torstai yhteistyössä Jalasjärven Moottorikerhon kanssa Kurjennevan motocrossradalla. Siellä on koulun toimintaan loistavasti sopiva pienemmille crossareille tarkoitettu minirata isomman rinnalla.

– Olemme kokeneet tällaisen yhteisen matalan kynnyksen toiminnan tärkeäksi, sillä nykyään monilla vanhemmilla ei ole minkäänlaista kokemusta moottoripyöristä eikä erityisesti offroad-pyöristä.

Moottoriurheilu ja erityisesti maastomoottoripyöräily sopii hienosti nuorille. Se tuo mielekästä tekemistä ja hyviä kavereita, Petri Hautala uskoo.

Moottoriurheilu ja erityisesti maastomoottoripyöräily sopii hienosti nuorille. Se tuo mielekästä tekemistä ja hyviä kavereita, Petri Hautala uskoo.

Hautala maalaa kuvaa, jossa prätkäharrastus voi tuoda lapselle tai nuorelle hyviä ystäviä, oikeanlaista sosiaalistumista ja tietenkin mielekästä tekemistä. Kisat kestävät viikonlopun, ja sen aikana ollaan usein samassa leirissä.

Hautala on toiminut myös painivalmentajana, ja toteaa, ettei painipuolella ole vastaavaa toimintaa kuin sarjacrossikisoissa.

– Jos leiritetään kaksi kertaa vuodessa, niin se ei vielä riitä sosiaalistamaan. Crossipuolella lähdemme rakentamaan asiaa sosiaalistumisen kautta.

– Kun kisoja ja treenejä on paljon, samanhenkiset nuoret ovat usein tekemisissä keskenään: ajavat yhdessä, tutustuvat toisiinsa kisaviikonloppujen aikana ja viettävät aikaa yhdessä. Heillä on jopa omia Whatsup-ryhmiä keskenään, Hautala kehuu.

– Koska sarjacrossikisat käydään omassa kotikunnassa tai aivan naapurissa, niin se alentaa kynnystä lähteä kisaamaan. Aikaa myöten, kun kokemusta karttuu, on helpompi lähteä myös kauemmas kilpailemaan. Toiminta on tuottanut kilpailijoita jo kansalliselle tasolle asti, Hautala iloitsee. 

– Lisäksi lapset ja nuoret pääsevät crossikoulun kautta säännöllisesti harjoittelemaan turvallisesti ja saamaan oikeanlaista opetusta sekä riittävästi toistoja.

Sarjacrossin lisäksi EPMM järjestää vastaavaa kisatoimintaa enduropuolelle.

– Sarjaendurossa järjestetään 15 kilpailua kaudessa, joten toimintaa riittää sielläkin.

Hautalan perheeseen kuuluu motocrossia harrastava poika ja 12-vuotias tytär, joten koko perhe kiertää treeni- ja kisareissuilla "aika paljon". 

– Monet ovat mukana koko perheen voimin, joten myös heille, jotka eivät harrasta ajamista, löytyy kavereita ja tekemistä kisaviikonloppuina, Hautala vakuuttaa.

Hautala kokee valmentajan vastuun ulottuvan muuallekin kuin pelkästään prätkällä ajamiseen ja treenaamiseen liittyviin asioihin.

– Sosiaalisuus on merkittävä asia, jota motocrossvalmentajat voisivat opettaa. Välillä menee iso osa keskusteluista muihin asioihin kuin prätkävalmentamiseen, mutta se on yhtä tärkeää, Hautala muistuttaa.

Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon osasto nähtävissä vielä tänään Seinäjoki Areenan B-hallissa.

Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon osasto nähtävissä vielä tänään Seinäjoki Areenan B-hallissa.

Kenelle tällainen lajikokeilu on tarkoitettu, ja miten pitää olla varustautunut?

– Tervetuloa vain, jos on mielenkiintoa. Tärkeintä on halu tulla kokeilemaan ja se, että joko jo on, tai saadaan pyörä ja varusteet hankittua kokeilua varten. Oma-aloitteisuutta siis tarvitaan ainakin yhteydenoton verran, Hautala kehottaa.

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerho ry:n kotisivuilta ja Facebookista. Ja tänään sunnuntaina 10.3. ehtii tietysti vielä messuillekin Seinäjoelle jututtamaan kerholaisia livenä.

Aiheesta aiemmin:

MAANANTAI 12.2.2024 12:04

Seinäjoen Motorbike Show 2024: vetonaulana mm. Cisse Häkkisen Harrikka