– Motoristien Kriispalvelu perustuu täysin vapaaehtoistyöhön, joka tapahtuu motoristilta motoristille, kertoo yksi yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijöistä, Juha Liesilinna. – Olemme kaikki moottoripyöräilijöitä, joten ymmärrämme, miltä motoristista tuntuu.

– Käytännön työmme on sellaista, että kun meihin otetaan yhteyttä, niin me kuuntelemme ja keskustelemme henkilökohtaisesti joko puhelimessa tai tapaamalla. Lisäksi meillä on tarvittaessa tarjolla myös erilaisia harjotteita.

Motoristien Kriisipalvelun edustajat tekevät tätä työtä omina itsenään, omilla puhelinnumeroillaan myös kylillä ja kujilla ja silloinkin, kun ovat mukana erilaisissa tapahtumissa.

Kyse on matalan kynnyksen palvelusta.

– Ei ole niin pieneltä tuntuvaa syytä, etteikö meihin kannattaisi ottaa yhteyttä. Itse tapahtuma saattaa olla isompi esimerkiksi kolari tai pienempi, vaikka läheltä piti -tilanne, mutta vaikutukset voivat olla todella rankat. Monesti asian alkuun vain painaa jonnekin taustalle, ja sitten se saattaa vuosien kuluttuakin nousta pintaan, kun on ikäänkuin valmis käsittelemään sitä. Tai sillä on välittömiä vaikutuksia ajohalukkuuteen ja se tuottaa ajoarkuutta, yhteydenotto jonkun meistä kanssa auttaa vapautumaan tilanteen tuomista haasteista, Liesilinna kehottaa.

Apua on tarjolla sekä motoristeille että heidän läheisilleen.

Olette tällä hetkellä rekrytoimassa lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaanne?

– Kyllä. Tarvetta olisi kahdelle - kolmelle uudelle Motoristien Kriisipalvelun vapaaehtoistyöntekijälle. Olisi hienoa, jos saisimme lisää vastuuhenkilöitä mukaan toimintaamme. Suotavaa olisi, että mukaan haluavilla henkilöillä olisi pohjalla terveydenhoito- tai nuorisotyöalan koulutus. Me annamme sitten lisäkoulutuksen siihen, mitä tässä työssä erityisesti vaaditaan sekä työnohjausta.

Olet itse toiminut Motoristien Kriisipalvelussa jo pitkään, mikä vetää mukaan toimintaan?

– Jo se, että pystyy auttamaan hankalassa tilanteessa olevaa motoristia, tai tämän sukulaista, on äärettömän hieno ja tärkeä asia. Toinen hyvä syy on yhteisöllisyys: tunne siitä, että pystyy antamaan takaisin sille yhteisölle, niille ihmisille, joilta itse on saanut niin paljon, ja jossa joukossa isoa osaa elämästään viettää, Juha Lieslinna pohtii.

Joten mukaan toimintaan vaan, jos vähänkään kiinnostaa!

Motoristien Kriisipalvelun edustajia tavattavissa Keski-Suomen Moottoripyöränäyttelyssä Jyväskylän Hippos-hallilla vielä tänään ja lisätietoja palvelun Facebook-sivuilta täältä.

Aiheesta aiemmin:

KESKIVIIKKO 8.2.2023 09:01

MP23: Uuden koulutuksen avulla parannetaan ikääntyvien motoristien mahdollisuuksia jatkaa harrastustaan

MAANANTAI 25.4.2022 13:30

Motoristien Kriisipalvelu 20 vuotta: "Tämä on se hetki vuodesta, kun viime kesän kämmäämiset alkavat kummitella"

KESKIVIIKKO 9.3.2022 12:23

Motoristien Kriisipalvelu: matalan kynnyksen pyyteetöntä apua motoristilta motoristille

MAANANTAI 8.4.2019 09:31

Motoristien Kriisipalvelu: "älkää jääkö yksin hautomaan asioita, soittakaa"