Head up display eli HUD-ratkaisuja voidaan kutsua myös laajennetun todellisuuden, augmented realityn näytöiksi, sillä ne tuovat katsojalle lisää informaatiota sijoittamalla sen todellisen kuvan, todellisuuden päälle. Hyvä esimerkki, joka helpottaa asian ymmärtämistä, on vaikkapa älypuhelimeen saatavat tähtitieteelliset sovellukset, jotka hyödyntävät puhelimen kameraa. Kun osoitat jotain tiettyä kohtaa tähtitaivaalla puhelimella, tuo sovellus näytölle tiedon siitä, mitä tähtiä, planeettoja, galakseja ja tähtikuvioita juuri sillä kohtaa taivasta on.

BikeHud sai ensimmäisenä HUDinsa myyntiin, tuote on ollut jo alkuvuodesta tilattavissa valmistajan kotisivuilta hintaan 495 euroa. Siinä mielessä sillä on etulyöntiasema kisassa. Näyttää siltä, että lähivuosina kisa kovenee ja pian useimpien motoristien kypäröissä majailee HUD-näyttö. 

BikeHudin heijastusnäytön saa mihin tahansa kypärään, koska se on täysin irrallinen laite. Siten sen hankkiminen ei edellytä kypärän vaihtamista. Laite välittää heijastusnäytölle tiedon valitusta vaihteesta, nopeudesta, moottorin kierrosluvusta, kellonajasta ja gps-navigaation tiedot.

Avdenture on läpinäkyvä

Vaikka BikeHudilla onkin tarjolla jo toimiva tuote laajennetun todellisuuden markkinoilla, valmistaja ei lepäile laakereillaan, vaan on kehittämässä uutta, pienikokoisempaa ja läpinäkyvää heijastusnäyttöä. Sen pystyy tarvittaessa jopa liimamaan kiinni kypärän pleksiin, ja se häiritsee vähemmän näköalaa kuin nykyinen Classiciksi nimetty versio. Uusi versio, jonka nimi on Adventure, tarjoaa myös erilaisia paketteja tarpeen mukaan.

Rahoitusta kehityshankkeelle haetaan mistäpä muualtakaan kuin Kickstarterista. Hanke ei ole toistaiseksi kovinkaan myötätuulessa, sillä tätä kirjoitettaessa se oli kerännyt vasta 4142 puntaa 120 000 punnan tavoitteestaan. Toisaalta rahoituskierros päättyy vasta perjantaina 19.12. Tätä kautta saa perus-HUDin hankittua noin puoleen hintaan normaalista.

Järjestelmä koostuu moottoripyörään asennettavasta BikeHub-keskusyksiköstä, joka kerää tiedot eri prosesseista, kuten moottorin kierrosluvusta sekä laitteen sisään rakennetusta gps-yksiköstä. BikeHub on järjestelmän sydän, joka kommunikoi kaikkien järjestelmän eri komponenttien kanssa, ja toimii keskusyksikkönä myös tulevien komponenttien lisäämiseksi.

Vaihtoehtoja

BikeHudin yksi vahvuus on, että sitä voidaan vaihtaa kypärän mukana. Jos omistat useampia kypäriä tai innostut hankkimaan uuden, voita asentaa saman BikeHudin uuteen kypärääsi ja jatkaa, kuten ennnenkin.

BikeHudin uusi Adventure-järjestelmä takakameroineen.

Adventure tarjoaa lisää tietoja näytölle, kuten nopeusvalvontakamerat, ja lisäksi se toimii yhteistyössä älypuhelimesi kanssa, soittaa musiikin ja näyttää soittajan.

Adventure Plus -versiossa on mukana BikeHub-keskusyksikkö, joka tekee näytöstä nopeammin, jopa sata kertaa sekunnissa päivittyvän. Lisäksi mukana tulee ohjaustankoon sijoitettava näppäimistö, jonka avulla pystytään hallinnoimaan tarvittavia asioita. 

Adventuren näyttö sisältää kullakin hetkellä tarvittavat tärkeimmät tiedot.

Takakameran kuvan voi halutessaan tuoda heijastunäytölle, jolloin tiedät, mitä takanasi tapahtuu.

Näytöllä näkyvät myös nopeuskamerat.

Myös navigointi helpottuu, kun katsetta ei tarvitse irrottaa tiestä.

Adventure Vision- versio sisältää kaiken aiemman ja lisäksi eteen ja taakse sijoitettavat laajakulmakamerat, jotka poistavat sokeat kulmat. Virransyöttö tulee pyörän järjestelmästä BikeHubin kautta, ja kamerat ovat jatkuvassa kuvausvalmiudessa.

Lisätietoja Kickstarter-sivulta. Katso promovideo alla.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Heijastusnäyttö tulee kypärään jo joulukuussa

Maailman älykkäin laajennetun todellisuuden kypärä: Skully AR-1

Nuviz Ride: kypärään tarkoitettu heijastusnäyttö kovaan kisaan