Sena Technologies käyttää tekniikastaan nimitystä Intelligent Noise-Control. Tavoitteena on ollut saada kypärä todella hiljaiseksi ja poistaa kovat ja kuljettajan korvaa vahingoittavat äänet ajon aikana.

Kypärään on rakennettu eräänlaiset ääntävaimentavat kupit korvien kohdalle ja sijoitettu niihin pienet kaiuttimet. Kypärään voidaan asentaa elektroninen vastamelumoduli paikalleen napsauttamalla. Lisäksi siihen saa Bluetooth 4.1 -yhteyden mahdollistavan modulin mikrofoneineen erikseen.

Vastamelun hyvä puoli on se, että esimerkiksi puhe, äänimerkit, hälytysajoneuvojen ja muut tarvittavat äänet ovat kuultavissa, mutta yleinen melutaso on huomattavasti hiljaisempi kuin ilman vastamelua. Moottoripyöräkypärässä melutaso voi nousta normaalikypärällä jopa yli 100 desibelin tason, jolloin kuulo on vakavassa vaarassa vioittua.

Senan vastameluteknologian vaimennustaso.

Kypärän kaiuttimiin rakennettu vastameluvaimennus voi mahdollisesti toimia paremmin kuin erillisillä kuulokkeilla toteutettu. Paljon on kiinni toteutuksen elektroniikasta sekä tietysti siitä, miten tiiviisti kaiuttimet tulevat korvia vasten painamatta kuitenkaan korvia.

Kokeilimme aikanaan Bosen vastamelukuulokkeita, jotka toimivat sinänsä erittäin hyvin myös moottoripyöräkypärän kanssa, ja vaimensivat melua todella hyvin. Joitain varjopuoliakin käytössä oli, koska niitä ei alunperin ole suunniteltu mp-käyttöön.

Vastameluelektroniikan valmistus ja algoritmit ovat vaikeita toteuttaa toimivasti, sillä tekniikan pitää päästää myös läpi varoäänet. Myös todellinen vaimennuksen määrä ja vaikutus jäävät nähtäviksi, mutta kysessä on Senalta toivottavasti suuri askel oikeaan suuntaan motoristien kuulon suojelemiseksi.

Senan kypärän modulit.

Senan Smart Helmet kypärä on valmistettu hiilikuidusta ja siinä on tuuletus. Kypärää on saatavilla eri väreissä. Hintaluokka on noin 600 - 800 dollaria. Lisätietoja Senan sivuilta.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Testi: sopivatko Bosen vastamelukuulokkeet mp-käyttöön?

MotoSafe-korvatulpilla kuulo suojaan

Motoristillekin kuulo on tärkeä