Tammikuun alussa Suomen Moottoriliitto palkitsi edellisen kauden parhaat gaalassaan, josta Artiola Sidecar Racing kävi pokkaamassa Suomi Cupin voittomitalit ja voittojuhlat saivat jatkoa, kun viime perjantaina järjestetyssä Kymenlaakson Urheilugaalassa Markku Artiola palkittiin vuoden 2018 vammaisurheilijana. Tänä vuonna Artiola oli ainoa Kymenlaakson Urheilugaalassa palkittu ratamoottoripyöräilijä. Juhlinta jatkuu vielä tänään maanantaina, kun Kouvolan kaupunki palkitsee menestyneimpiä urheilijoitaan.

Mitä mieltä olet tämänlaisesta kunnianosoituksesta? Onko tämä ensimmäinen kerta, kun sinut on palkittu nimenomaan vammaisurheilijana?

– Onhan se ihan hieno juttu. Vähän joka kantilta. Kouvolan kaupungilta olen saanut kerran aikaisemmin vastaavanlaisen palkinnon. Tarkkaa vuotta en muista, silloin ajettiin Joonas Salun kanssa, muistelee Markku Artiola.

Viime kaudella ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokka putosi SM-sarjasta Suomi Cupiksi ja onnettomien päällekkäisyyksien vuoksi Imatranajoissakaan ei nähty viime vuonna sivuvaunuluokkaa. Mutta tuleva vuosi näyttää jälleen valoisammalta. Näillä näkymin Suomessa ajettavaan sarjaan on tulossa useampia uusia sivuvaunutiimejä, ja Imatralle on luvassa jälleen kilpailusarja sivuvaunuille.

Tiedätkö, nouseeko sivuvaunuluokka tälle kaudelle SM-sarjaan? 

– Minulla ei ole asiasta mitään tietoa. Viime kaudella oli puhetta, että sivarit olisi nostettu kesken kauden takaisin SM-sarjaan, kun osallistujia oli kuitenkin sen verran paljon, mutta en tiedä mikä on mielipide tänä vuonna tässä suhteessa. Ja onhan Suomessa lajeja, joissa ei ole kuin muutama osallistuja ja kuitenkin niillä on SM-arvo. Itselleni sillä ei ole mitään väliä. Samat tyypit kuitenkin ajelee toisiaan vastaan.

Rockmotorsportin vanhalla pyörällä nähdään tällä kaudella ajamassa Juha Soppa kyydissään vaimonsa Jaana.

Osallistutteko Imatralle?

– Osallistumme ja sinne pitäisi tulla myös Tim Reevesin, Mike Rocherin ja muitakin kovia nimiä. Kun saisimme vielä muutaman kuski matkaan Ruotsista ja Eestistä, niin kisassa olisi hyvät 20 sivaria viivalla, Artiola pohtii toiveikkaana.

Tuleva kilpailukausi on mielenkiintoinen, sillä uusien tiimien lisäksi Rockmotorsport on hankkinut uuden sivuvaunuratamoottoripyörän. Jo edelliselläkin pyörällä tiukan vastuksen Markku Artiola/Kasper Arokivi-parille antanut Timo Kallio/ Jere Nuppola tuovat uudella kalustollaan varmasti lisäjännistystä kilparadalle.

Lisääkö Kallion uusi pyörä paineita kilpailuun?

– Olen virittänyt omaa vehjettäni. Timolla (Kallio) on nyt allaan Englannin ykköspyörä, eli tulevaa kautta ajatellen hänellä ne menestyspaineet ovat, Artiola naureskelee omaan humoristiseen tyyliinsä.

Tulevana viikonloppuna MP19-messuilla SRRA:n osastolla pääsee tutustumaan Rockmotorsport Teamin uuteen sivuvaunuratamoottoripyörään ja messuhalliin rakennettavalla sisäradalla on luvassa ajonäytöksiä: perjantaina kello 13.30, lauantaina kello 12.35 ja 15.40 sekä sunnuntaina kello 14.30. Nähdäänkö osastolla myös Artiola Sidecar Racing?

– Olen SRRA:n osastolla perjantaina ja lauantaina, tällä kertaa ilman omaa pyörää. Pitää vain vielä löytää yöpymispaikka tuoksi ajaksi.

MP18-messuilla nähtiin Markku Artiolan tyylinäyte sisäradalla.

Suomen ratamoottoripyöräilyn SM-sarja alkaa perinteistä poiketen toukokuussa Auto24ring:ltä. Sieltä Artiola Sidecar Racing ja Rockmotorsport jatkavat suoraan Asseniin 25.-26.5 järjestettäviin sivuvaunumoottoripyöräkisoihin.

Mikä kilpailu on kysymyksessä?

– Se on joku kansainvälinen kisa, vähän kuten Imatranajokin. Mukaan lähtevät Timo Kallio ja Mannisen Tero. Virtasen Petrikin saadaan mahdollisesti matkaan. Yritämme houkutella muitakin mukaan, sillä ennen Imatran Ajoja ei ole kuin kaksi kilpailua. Ihan kylmiltään Imatralle ei voi mennä ajamaan, Markku Artiola selittää.

Suomen kilpailukauden jälkeen olette useana vuonna osallistuneet Euroopassa ajettaviin kisoihin. Onko vastaavanlaisia kisamatkoja jo tiedossa?

– Tarkoitus on mennä jälleen Oscherslebeniin ja IDM:n Hockenheimin osakilpailuun syys-lokakuun vaihteessa. Kaikkiaan tälle kaudelle on tiedossa 11-12 kisaviikonloppua, laskee Markku Artiola lopuksi.

Artiola Sidecar Racing:ille kertyy tulevalla kaudella 11-12 kisaviikonloppua.

Finnish Superbike -sarja 2019 osakilpailut:

  • Auto24ring 17.-19.5 Viro
  • Motopark 7.-9.6 Virtasalmi
  • Imatranajot 14.-16.6 Imatra
  • Kemora 28.-30.6 Veteli
  • Alastaro 26.-28.7 Virttaa
  • Motopark 16.-18.8 Virtasalmi

Aiheesta aiemmin:

MP-Messut 2015: Markku Artiola kaipaa nuoria harrastajia sivuvaunuratamoottoripyöräilyn pariin

Make Artiola teki Imatranajon historiaa - Päivärinta / Kainulainen nappasivat kirkkaasti voiton

Artiola Racing Team monien haasteiden kautta Suomi Cupin mestariksi ja Eestin mestaruussarjassa hopealle