Tarppi, Amok Draumr riippumattomajoite ja makuupussi.

Tarppi, Amok Draumr riippumattomajoite ja makuupussi. Kuten näkyy, cameoväritys toimii hyvin kesäisessä metsässä.

Vaikka oheiset kuvat toivottavasti kertovat, millaisesta majoitusvälineestä on kyse, niin todettakoon, että Amok Draumr on riippumatto, joka normaaliin, pitkittäisesti ripustettavaan riippumattoon verrattuna ripustetaan päistään poikittain, ja myös nukkuma-asento on poikittainen.

Rakenne jäykistetään nukuttavaksi ilmapatjalla, ja mikä parasta, Draumrin voi säätää myös istuma-asentoon. Se ei siis ole tarkoitettu pelkästään nukkumista varten, vaan Draumrissa voit istuallaan ruokailla, kirjoittaa, istua ihailemassa maisemaa ja vaikkapa illan tullen katsella hiipuvaa nuotiota ja nautiskella virvokkeita.

Draumrin kanssa matkatessa tarvitaan ainakin itse Draumr sekä ilmatäytteinen makuualusta. Jos keli on epävakaa, niin tarppi, eli katevaatekin on hyvä olla mukana.

Riippumattomajoite vai teltta?

Miksi sitten Draumr eikä telttaa? Melkoiselta paketilta nimittäin Draumr, tarppi ja makuupatjakin kuulostavat?

Draumrin etu on mm. siinä, että se ei ole maaperäriippuvainen. Tarvitset vain kaksi riittävän tukevaa toisistaan sopivalla etäisyydellä sijaitsevaa puuta, joihin ripustaa sen.

Toisaalta tavallista telttaa et pysty ripustamaan, ja näin kiikkumaan maaperän yläpuolella. "Kelluvaa" tunnetta ei voi maassa maatessaan saavuttaa, ja sillä on merkitystä, kun sen kerran on kokenut.

Mahdollisuutta istuma-asentoon ei kannata myöskään väheksyä, Draumrissa istuskelu on nimittäin tavattoman mukavaa.

Draumr on peruspakettina kohtuullisen kevyt. Testattavanamme oli XL-versio, eli se suurempi, jossa mukavuusaluetta on 210 cm. Tällöin pelkkä Draumr painaa 950 grammaa ja kiinnikkeidensä, hyönteisverkon ja kuljetuspussin kanssa paino on yhteensä 1390 grammaa. Pienempi Draumr on myös kevyempi.

Toki tästä puuttuu vielä makuualustana toimiva ilmapatja. Me saimme Tentsile Finlandilta testiin Amok Fjöl LW Winterlight XL -alustan, joka on tarkoitettu myös talvikäyttöön, eli on itse asiassa tarpeettoman "järeä" kesäkäyttöön. Se painaakin 970 grammaa, mikä johtuu ylimääräisistä eristekerroksista.

Tarppi oli samalla tavalla maastokuvioitu kuin itse riippumattomajoitekin.

Tarppi oli samalla tavalla maastokuvioitu kuin itse riippumattomajoitekin.

Lisäksi siis tarvitaan tarppi, jos luvassa on sadetta tai kylmää keliä, silloin tarppi hoitaa teltan päällikerroksen virkaa riittävän lähelle asennettuna.

Saimme testipakettiin mukaan Amokin Skjöld 10 Multitarpin cameo-värityksellä. Sen koko on 380x300cm, ja se painaa 590 grammaa.

Punainen on testissä käytetty ilmapatja, isoin paketti Draumr ja pienin tarppi.

Punainen on testissä käytetty ilmapatja, isoin paketti Draumr ja pienin tarppi.

Erillistä hyönteisverkkoa ei tarvita, sillä se tulee Draumrin mukana, ja on erittäin kätevä käyttää.

Koko paketin paino majoitteineen, hyönteisverkkoineen, ilmapatjoineen ja tarppeineen oli siis peräti 2950 grammaa, eli miltei kolme kiloa. Saman verran saattaa painaa asiallinen kahden tai kolmen hengen ja kolmen vuodenajan kaksikerrosteltta, mutta sen painossa ei vielä ole mukana ilmapatjaa, eli Draumr-pakettia voi luonnehtia kevyehköksi.

Tosin kevyemmällä makuupatjalla, vaikkapa Amok Fjöl Ultralight XL:llä, Draumr-paketti painaa 260 grammaa vähemmän, eli kokonaispaino on 2690 grammaa.

Mikäli haluaa edelleen niistää grammoja, niin pakkohan ei ole ostaa Amokin tarppia, vaan tilalle voi etsiä muidenkin valmistajien mahdollisesti pienikokoisempia ja kevyempiä vaihtoehtoja.

Pystyttäminen

Amokin Youtube-sivustolta löytyy hyvät ohjeet Draumrin pystyttämiseen ja käyttöön. Ne kannattaa katsoa pariin kertaan ajatuksen kanssa läpi. Tästä pääset katsomaan ohjeet.

Itse pystyttäminen on helppoa: etsitään vain pari toisistaan sopivalla etäisyydellä olevaa tukevaa puuta ja kiinnitetään majoite niihin. Tarvittavat kiinnityshihnat tulevat mukana.

Säkkipumpun avulla ilmapatjan täyttäminen sujuu nopeasti.

Säkkipumpun avulla ilmapatjan täyttäminen sujuu nopeasti.

Sen jälkeen täytetään makuualusta mukana tulevalla säkkipumpulla, joka helpottaa melkoisesti operaatiota.

Makuualusta sijoitetaan riippumatossa sille tarkoitettuun lokeroon. Sen yläpäässä on aukko, joka on tarkoitettu patjan täyttöaukkoa varten. Tarvittaessa voit joko täyttää tai tyhjentää ilmapatjaa aukon kautta. Kuten videolla kerrotaan, kannattaa mieluummin täyttää patja liian täyteen sitä asennettaessa, jolloin on helpompi tyhjentää patjaa itsen kannalta sopivaksi kuin täyttää sitä.

Ilmapatjan asennus Draumriin.

Ilmapatjan asennus Draumriin.

XL-mallin lokeroon ei sovi "normipatja" vaan tarvitaan Amokin oma, mikä tavallaan turhaan lisää kustannuksia, jos ennestään sattuu omistamaan retkeilykäyttöön tarkoitetun ilmapatjan. Mutta syynä on patjalta vaadittava, 220 cm:n pituus.

Pienemmän Draumrin kanssa voi käyttää myös muiden valmistajien, kuten Expedin makuualustoja, kunhan niiden kennot ovat pitkittäissuuntaiset eli pystyvät jäykistämään Draumrin.

Amokin oma tarppi on helppo pystyttää Draumrin ylle. Pääkiinnityskohtina voi käyttää samoja puita kuin mihin itse majoite on ripustettu, ja tarpin kiinnitysnarut ja -kiinnitystapit tulevat mukana, joten liepeet voi kiinnittää lähioksiiin tai suoraan maahan.

Kun Draumr on saatu pystytettyä, niin seuraavana operaationa on kiivetä sen kyytiin. Tentsile Finlandin Tony kehoitti meitä koeripustamaan Amokin ensin kotona ennen reaaliympäristöön pystyttämistä. Valitettavasti emme tontilla olevien puitten väärän sijainnin vuoksi pystyneet tekemään niin, vaan pystytimme majoitteen suoraan pöpelikköön. Täten emme etukäteen pystyneet harjoittelemaan sitä, miten Draumriin mennään, ja se kostautui.

Käyttökokemuksia

Kuten sanottua, pystyttäminen oli helppoa. Kaikki Amokin tuotteissa on tehty viimeisen päälle ja kaikki vetimien ja lukitsimien sekä hihnojen toimintojen toteutukset kielivät kovasta retkeily- ja käyttökokemuksesta.

Laatu, käytännöllisyys ja hyvät materiaalit.

Laatu, käytännöllisyys ja hyvät materiaalit.

Myös käytetyt materiaalit ovat ensiluokkaisia.

Opetusvideon katsominen suoraviivaistaa käyttöprosessia.

Yksityiskohta kertoo laadusta. Hyttysverkkoa ylös nostavan narun kiinnityspiste.

Yksityiskohta kertoo laadusta. Hyttysverkkoa ylös nostavan narun kiinnityspiste.

Esimerkiksi sääskiverkko oli tässä versiossa valmiiksi kiinnitetty toisesta päästään, joten verkon voi vain ottaa ulos säilytystaskustaan Draumrissa istuessaan tai maatessaan, ja vetää sen ylitseen paikalleen vetoketjulla. Yksinkertaista ja helppoa. Lisäksi Draumrin yläpäästä alapäähän voi vetää narun, joka pitää sääskiverkon etäällä kasvoista ja itsestä.

Naru on sijoitettu omaan pikkuiseen taskuunsa majoitteen yläpäähän. Toteutus ei ole ehkä maailman paras, mutta onpahan naru aina tarvittaessa paikalla.

Kyytiin, mars!

Kyytiin kiipeäminen oli sitten oma juttunsa opetusvideon katsomisesta huolimatta. Ehkä on niin, että yli 100 kg painava ihminen vain on kankeampi kyytiin ponkija kuin 170 cm pitkä ja 60 kg painava retkeilyekspertti.

Tyylejä matolle köntimiseen tuli testattua useita mukaan lukien erilaiset variaatiot ohjeissa näytetyistä. Tosin jälkikäteen ohjeet katsoen, olisi pitänyt ottaa toisesta kohtaa Draumrin tukirakenteita kiinni, ettei matto olisi aina pylläyttänyt ympäri.

Draumrissa on paikka juomapullolle.

Draumrissa on paikka juomapullolle.

Paras oli yksi täysvoltti taaksepäin kerien, kun matto oli eri mieltä kyytiin nousun toteutustavasta. Onneksi ukemit ovat hallussa. Harmi, ettei erilaisista pyllähtelyistä ja kellahteluista tullut otettua kuvaa tai videota, olisivat olleet varmasti lystikästä katsottavaa.

Lopulta kehitimme kerettiläisen, mutta erittäin toimivan systeemin, millä pääsi helposti nousemaan kyytiin: Noustaan kylmästi seisomaan riippumaton etureunan päälle ja painetaan se maahan asti. Senjälkeen tarvitsi vain istahtaa alas. Maton reuna ei varmaankaan ole rakennettu kestämään tätä toistoa loputtomasti, joten kannattaa opetella jompi kumpi "oikeista tavoista" jatkuvaa käyttöä ajatellen

Matto on siis varsin kiikkerän tuntuinen alkuun, mutta siihen oppii kyllä luottamaan ja löytämään sen rajat.

Hyttysuojalle oli oma säilytystila Draumrin vasemmassa reunassa.

Hyttysuojalle oli oma säilytystila Draumrin vasemmassa reunassa.

Nukkumiskokemuksia

Mitenkäs sattuikaan, lämpimän heinäkuun jälkeen juuri sinä elokuun alkupään yönä, kun yövyin Draumrilla luonnossa, lämpötila vajui likelle nollaa ja järven rannalla oli lisäksi tavattoman kosteaa.

Tämän yön mittaan selvisi se, että makuupussini tarjoaa huonommin suojaa kylmää vastaan, kuin olin kuvitellut. Eli palelin suunnattomasti. Alkuyöstä kylmyyttä pahensi se, että olin onnistunut jotenkin sijoittamaan itseni nukkumaan makuualustan reunalle, jolloin kylmää tuli altapäin.

Kun tajusin tilanteen, korjasin paikkaani ja asentoani, ja altapäin tullut kylmän tunne hävisi, kiitos hyvän aluspatjan. Yö oli silti kylmä.

Hihnojen avulla pystyy kiristamaan Draumrin istuma-asentoon helposti.

Hihnojen avulla pystyy kiristamaan Draumrin istuma-asentoon helposti.

Toinen kämmi, minkä tein, koska en tajunnut tulevan yön kylmyyttä, oli jättää tarppi kauas irralleen Draumrista, eli se ei tarjonnut juuri mitään suojavaikutusta. Jos olisin asentanut sen sopivan lähelle majoitetta, nukkuminen olisi ollut paljon miellyttävämpää.

Draumrissa pystyy nukkumaankin kuin nojatuolissa, istuma-asennossa hihnoja säätämällä. Tai sitten selällään, kyljellään tai vaikka vatsallaan toisin kuin normaalissa riippumatossa, joten se on siinä suhteessa monipuolisempi.

Lisäksi sillä on helppo keinutella itseään, mikä tuntuu rentouttavalta.

Purkaminen

Koko leirikokonaisuuden purkaminen sujui helposti. Tosin osakiitos kuuluu hyvälle Draumrin käytön opetusvideollekin, jonka katsominen antoi pari oikotietä pakkaamiseen.

Tentsile Draumrin sääskiverkon takaa nähtynä.

Tentsile Draumrin sääskiverkon takaa nähtynä.

Kenelle?

Draumrin paras puoli on tietenkin ripustettavuus ja sen mukanaan tuomat ominaisuudet. Samaan pääsee tietenkin myös normaalilla riippumatolla, mutta sen ja underquiltin yhteensovittaminen on erilaista, ja normiriippumatto ripustetaan päistään. Siten siinä ei saa samaa tunnelmaa kuin Draumrissa, ja lisäksi siinä ei voi istua kuin tuolissa, kuten taas Draumrissa voi.

Myös hyönteisverkko on yleensä ulkoinen, kun Draumrissa se tulee mukana, ja on helppo käyttää.

Telttaan verrattuna Draumrin rajoitteena on tietysti se, että se on tarkoitettu vain yhdelle henkilölle. Tosin sen kantavuus on 180 kg, eli kaksi kevyttä henkilöä pystyy painon puolesta nukkumaan tai oleilemaan siinä, mutta tunnelma on varmasti tiivis.

Luvassa on jossain vaiheessa kuitenkin myös kahdelle henkilölle suunnattu Draumr.

Draumr tarpin alla. Tiiviimmin, lähemmäs asennettu tarppi olisi yöllä lämmittänyt enemmän, mutta kun kesä oli ollut todella lämmin, niin moiseen hyisyyteen ei vain osannut varautua.

Draumr tarpin alla. Tiiviimmin, lähemmäs asennettu tarppi olisi yöllä lämmittänyt enemmän, mutta kun kesä oli ollut todella lämmin, niin moiseen hyisyyteen ei vain osannut varautua.

Yksi rajoittava tekijä saattaa olla hinta. Amok Draumr maksaa XL-versiona 249,95 euroa, Skjöld 10 Multitarp puolestaan cameo-värityksellä 149,95 € ja Fjöl LW Winterlight XL makuupatja 169,95 euroa. Se tekee yhteensä 569,85 euroa. Tosin tarpin saa varmasti halvemmallakin.

Oma kokemus oli, että Amok Draumr vetää suun messingille ja sopii kovasti omien teidensä kulkijoille, olivatpa nämä matkassa kävellen, pyörällä tai moottoripyörällä. Paketin kokonaispaino jää kohtuulliseksi, ja siihenkin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Moottoripyöräillessä paino ei ole niin nökönnuuka asia, ja tärkeämpää on se, että Draumr lisävarusteineen mahtuu pakattuna varsin pieneen tilaan.

Ihan samanlaista jippii-tunnelmaa Draumrissa nukkuminen ei herättänyt kuin mitä puumajoite Tentsilessä aikanaan, mutta painoeroa onkin Draumrin hyväksi kuuden kilogramman verran. Eli kyse on aivan eri tuotteista.

Lisätietoa Amokin sivuilta täältä. Amokin tuotteita voi ostaa vain heidän sivustonsa kautta, ja kannattaa varoa feikkisivustoja.

Edit 19.8. klo 10.58: XL-Draumrissa joutuu käyttämään Amokin omaa ilmapatjaa, koska siinä tarvitaan 220 cm pitkä patja. Sen sijaan pienemmässä Draumrissa voi käyttää myös muita patjoja. Lisätty tieto, että Amokin tuotteita voi hankkia vain heidän sivustonsa kautta.

Edit 19.8. klo 15.11: Korjattu testiajankohdaksi elokuun alkupuoli.

Aiheesta aiemmin:

Amokin riippumattoteltasta uusi versio seikkailijoille - Draumr 3

Crua: hybriditeltta ilmassa tai maassa nukkumista varten

Testissä Tentsile puumajoite - elämyksellinen yöpyminen ilmassa pitää suun messingillä

Niin, tässä on tosi kiva vain hengailla. Tulee tunne, ettei tosiaankaan ole kiire mihinkään.

Niin, tässä on tosi kiva vain hengailla. Tulee tunne, ettei tosiaankaan ole kiire mihinkään.