Jalopnikin toimittaja oli matkassa vuosimallin 2022 Livewire One -sähkömoottoripyörällään New Yorkissa hankittuaan Apple-fanina ja teknofriikkinä itselleen uuden, juuri julkistetun iPhonen puhelinten huippumallin, 14 Pro Maxin.

Niin paljon kuin mies rakastaakin tekniikkaa ja uutta pyöräänsä ja puhelintaan, hänen lähiomaisensa eivät ole yhtä innoissaan hänen prätkäilystään. Kun hänen tuliterä iPhonensa lähetti tekstiviestin hänen äidilleen, tyttöystävälleen ja useille ystävilleen kertoen, että hän oli ollut hirveässä onnettomuudessa, niin tilanne ei ainakaan parantunut.

Toimittaja kertoo yleensä käyttävänsä Peakin koteloa ja asennustelinettä prätkissään, autoissaan ja polkupyörissään. Se on hyvin saman tyyppinen ratkaisu, kuin mitä Quad Lock tarjoaa. Peakilla ei vain vielä ollut uutta koteloa iPhone 14 Pro Maxia varten.

Vaihtoehtona yritys tarjosi puhelimen normikotelon liima/tarrakiinnistystä asennustelineeseen uutta koteloa odotettaessa. Liimakiinnitys herätti tiettyä epäilyä, mutta hän tuli kuitenkin käyttäneeksi sitä.

Seuraavana päivänä mies oli ajelulla kavereidensa kanssa ja ajoi töyssyyn noin 96 km/h vauhdilla, jolloin puhelin lensi telineestään.

Cardon kypäräpuhelin ilmoitti tapahtuneesta ja totesi, että "yhteys puhelimeesi on katkaistu", samoin musa lakkasi kuulumasta ja katsahdus telineeseen todisti, että puhelin oli pudonnut.

Vilkkaalla valtatiellä ei ollut mitään mahdollisuutta kääntyä etsimään puhelinta.

iPhonea ostamaan

Seuraavaksi oli vuorossa Apple-kauppa, josta ostamaan halpaa iPhone SE:tä ja vääntämään Apple Caren kanssa uuden puhelimen saamisesta vuorokauden vanhan tilalle. Samalla miehen ystävä saapui Apple Storeen ja kertoi, että koko miehen suku luulee, että hän on joutunut kauheaan onnettomuuteen. Tyttöystävä on ajamassa monen tunnin matkan päästä löytääkseen hänet, ja äitinsä soittamassa kaikkia New York Cityn sairaaloita läpi.

Uuden iPhone 14 onnettomuusilmaisin oli hälyttänyt tekstiviestillä kaikki, jotka puhelimen numeromuistiossa oli listattu kuuluvaksi perheeseen ja kertonut, että mies oli joutunut onnettomuuteen. Lisäksi puhelin jopa hälytti poliisin. Kaikki tämä, koska se oli tajunnut putoavansa ohjaustangosta ja luuli, että kuski oli kolaroinut prätkällä.

Toimittaja soitti välittömästi läpi kaikki perhe-kontaktinsa saatuaan pilvestä ladattua uuteen SE-iPhoneensa puhelimensa numerotiedot. Operaatio oli ollut raskas, mutta asianomaiset luonnollisesti ilahtuneita asian saatua näin myönteisen käänteen.

Hienoa sitä paitsi oli, että iPhonen kolari-ilmaisin oli toiminut näin hyvin ja tehokkaasti. Se todisti toimivuuden tositilanteessa.

Puhelin löytyi, mutta...

Tarina ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän. Päästyään kotiin mies oli käyttänyt SE:n "Find my iPhone" -toimintoa joka havaitsi pudonneen puhelimen. Eli joku oli löytänyt puhelimen ja osoitteesta päätellen vienyt sen Bronxiin kotiinsa.

Toimittaja laittoi puhelimen "lost" eli "kadonnut" -moodiin, joka lukitsee puhelimen ja näyttää takaisinsoittonumeron näytöllä. Mitään ei kuitenkaan kuulunut 24 tuntiin. 

Mies päätti kokeilla onneaan ja ajaa kysymään puhelinta esikaupungikodista, johon osoite ohjasi. Talossa asuneen perheen pää työskenteli kaupungilla ja kertoi, että oli löytänyt puhelimen vain hetken sen jälkeen, kun se oli pudonnut. Tosin joku oli jo ehtinyt ajaa sen yli. Rikkinäinen ruutu esti lukemasta puhelimen näytöltä mitään, joten hän ei ollut sen vuoksi kyennyt soittamaan takaisin.

Toimittaja antoi puhelimen löytäjälle palkkion, ja vei puhelimen Apple Storeen. Siellä selvisi, että näyttöä lukuunottamatta puhelin oli täysin kunnossa. Lopputulos oli, että kun varanäyttöjä ei ollut saatavilla, mies sai täysin uuden iPhone 14 Pro Maxin nimellisellä 29 taalan hinnalla.

Tämä kolarin tai kaatumisen tunnistuspiirre löytyy ainakin iPhone 14:sta ja Apple Watchin versiosta 6 lähtien. Vääriä hälytyksiä tullee harvoin, sillä algoritmeihin on panostettu kunnolla, joten toiminnon antamat hyödyt ovat varmasti suurempia kuin haitat.

Aiheesta aiemmin:

Huikea pelastuminen: vakavaan mp-onnettomuuteen joutunut käytti älypuhelimen puheavustaja Siriä ambulanssin hälyttämiseen

Apple Watch kutsui ambulanssin paikalle motoristin jouduttua onnettomuuteen ja yliajajan paettua paikalta

Motouutiset testaa: Quad Lock, moottoripyörän matkapuhelinteline – kestääkö puhelin prätkän tärinöitä?

Applen Airtagin käyttö johti moottoripyörävarkaan pidätykseen oikeaoppisesti

BMW:ltä älypuhelimilla navigoiville moottoripyörämatkaajille ConnectedRide Cradle -telakka