Kanadalainen Damon Motors tiedotti torstaina, että sen tilauskirjat ovat ylittäneet globaalisti jo 90 miljoonan dollarin rajan. Lisäksi kansainväliset yhteistyökumppanit saattavat kasvattaa sen jopa yli 250 miljoonan dollarin suuruiseksi.

Damon tunnetaan erittäin suuritehoisten ja teknisesti edistyneitten sähkömoottoripyörien valmistajana. Sen moottoripyörien tehoksi luvataan 200 hevosvoimaa, huippunopeudeksi 200 mailia, eli noin 320 km/h ja toimintasäteeksi 200 mailia eli 320 kilometriä latauksella.

Damon Motorcycles edustaa ensimmäistä aaltoa sähköprätkiä, jotka pystyvät haastamaan nopeimmatkin bensiinikäyttöiset moottoripyörät ja tarjoamaan niille vihreämmän vaihtoehdon. 

Rajuille luvuille on olemassa yrityksen edustajan mukaan selvä syy.

– Et voi olla minkään tulevaisuus, ellet ole parempi kuin menneisyys, toteaa Damonin perustaja ja pääjohtaja Jay Giraud. – Oli välttämätöntä asettaa tavoitteeksi suorituskyvyn mittarit, jotka ovat vähintään yhtä hyvät tai paremmat, kuin kaikki mitä on saavutettu aiemmin, muuten ihmiset eivät siirry sähkömoottoripyöriin merkittävissä määrin.

Damon Hypersport

Damon Hypersport. Tekoäly ja sensorit lisäävät kuljettajan tietoisuutta ympäristöstään ja vähentävät kolaririskiä.

Damonin tavoitteena on samalla vähentää moottoripyöräonnettomuuksia pyöriin rakennetun tekoälyn ja sen tarjoamien ominaisuuksien avulla. Pyörisssä on 5G-yhteyksin ja sensorein varustettu itseoppiva tietokonejärjestelmä, jolla pyritään siihen, että pyörät oppivat koko ajan toisiltaan ja ympäristöstään netin kautta tapahtuvin päivityksin. Giraud uskoo, että tämä pienentää onnettomuuksien riskiä.

Intohimo rakentaa vihreämpiä ja turvallisempia pyöriä oli syy, miksi kaksi moottoripyöräilijää Giraud ja Dom Kwong perustivat yrityksen.

– Voimme auttaa onnettomuuksien vähentymistä radikaalisti tulevan vuosikymmenen mittaan. Tämä on vuoden 2030 tavoitteemme, Giraud pohtii.

Yrityksen pyörien valmistumista odottaa jo yli 3500 tilaajaa ja yritys viimeistelee kiivaasti pilottituotantolaitostaan San Rafaelissa Kaliforniassa. Siellä asuu noin neljännes Damonin pyörän tilanneista. Samalla yritys on liisannut 10 000 neliömetrin kokoisen tuotantotilan Vancouverista Kanadasta maailmanlaajuista tuotantoa varten.

Damonin pyörien toimitukset alkavat vuoden 2023 aikana. 

Damon Hypersport

Damon Hypersport

Damonin sähkömoottoripyörät HyperSport ja HyperFighter on varustettu 5G-yhteydellä ja edistyneellä CoPilot-varoitusjärjestelmällä, joka kattaa 360° kuljettajan ympäristöstä. 7" näyttö striimaa taakse suunnatun kameran kuvaa ja lisäksi ajoasento on sähköisesti muutettavissa sport- ja kaupunkiajoasentojen välillä.

Lisäksi Damon väittää, että sen käyttämien akustojen energiatiheys, 201Wh/kg, on tuplasti parempi kuin esimerkiksi Zeron tai Livewiren akkujen. Samoin sen moottori on kiloa kohti kaksi kertaa tehokkaampi kuin Teslan ja kolme kertaa tehokkaampi kuin Zeron tai Livewiren.

Lähde: Damon Morocycles.

Aiheesta aiemmin:

Tulossa on rankempaa tavaraa: Damon Hyperfighter Colossus

Damon esitteli HyperDrive-voimalinjansa ja kaksi uutta Hypersport-mallia: SE:n ja SX:n

Damon Hypersportsilla jo 16 miljoonan edestä ennakkotilauksia – kasvua 60 % koronapandemiasta huolimatta

Damon Hypersport Pro -sähkömoottoripyörässä on tekoälypohjainen ennakoiva törmäyksenvaroitusjärjestelmä

Damonin ennakoiva tekoäly tuo vallankumouksen moottoripyöräilyn turvallisuuteen