Jos käytät iOS-käyttöjärjestelmääsi englanninkielisenä, toiminnon nimi on "Significant Locations", suomenkielisessä käyttiksessä nimi on "Tärkeät Paikat". Toiminto on automaattisesti päällä, kertoo Autoevolution.

Eli käyttis tietää oletusarvoisesti ne paikat, missä useimmin vierailet, kuten ruokapaikat, kahvilan, pubin, ruokakaupan, treenipaikan, missä itse enimmin kuljet. Ja se myös tallentaa ne.

Yksityisyydensuojan osalta tämä herättää luonnollisesti kysymyksiä, mutta toiminnon saa kyllä pois päältä, kun tietää, mistä etsiä sitä.

Apple kertoo toiminnon hyödyksi sen, että laitteet oppivat täten sinulle tärkeät paikat, ja antavat hyödyllisiä tietoja Kartat-, Kalenteri-, Kuvat- ja muille sovelluksille. "Tärkeät paikat" salataan päästä päähän, eikä Apple voi lukea niiden sisältämää tietoa.

Käyttöjärjestelmän tärkeiden paikkojen valintalehdellä kerrotaan viimeisen noin parin kuukauden aikana vierailemiesi listalle kuuluvien paikkojen määrä, mutta niihin ei pääse mistään käsiksi. Ainoastaan viimeisin niistä näytetään karttaruudussa valintalehden alareunassa.

Alimpana sivulla on toiminto, jonka avulla voi tyhjentää koko tärkeiden paikkojen historian.

Pääset valintalehdelle katsomaan ja muokkaamaan valintaasi avaamalla ensin "Asetukset", sitten "Tietosuoja", sen jälkeen "Sijaintipalvelut" ja siitä aivan välilehden alaosaan kohtaan "Järjestelmäpalvelut". Miltei sen alavaiheilla on kohta "Tärkeät paikat". Valinnan klikkaaminen edellyttää tunnistautumista. Sen jälkeen näet oman viimeisimmän tärkeän, usein vierailemasi paikan sekä sen, montako paikkaa on päässyt listalle. Lopuksi voit niin halutessasi joko ottaa toiminnon pois päältä tai antaa sen olla päällä.

Jos palaat edelliselle välilehdelle, niin siitä löytyy vielä toiminto "Paranna Karttoja", joka sallii Applen käyttää usein käytettyjen paikkojen tietoja Karttojen parantamiseen. Se siis mahdollisesti nopeuttaa ja parantaa liikkumistasi puhelinta gps-paikantimena käyttäessäsi.

Molempiin toimintoihin liittyen voit halutessasi selvittää tarkemmin Applen tietosuojapolitiikkaa suorien linkkien avulla.

Luotamme omalla kohdallamme siihen, että "Tärkeät paikat" -toiminnosta on meille itsellemme hyötyä ja valitsemme lisäksi "Paranna Karttoja" -toiminnon käyttöön. Apple on ainakin tähän asti harjoittanut anonyymimpää käyttäjäpolitiikkaa ja kerännyt vähemmän tietoja heistä suoraan kuin monet kilpailijansa. Mielenkiintoista nähdä.

Aiheesta aiemmin:

Apple Watch kutsui ambulanssin paikalle motoristin jouduttua onnettomuuteen ja yliajajan paettua paikalta

Applen älykello muuntuu moottoripyörän avaimeksi

Airtagejä syytetään loistoautovarkauksista, mutta ongelma ei koske pelkästään Applen paikantimia

Applen Kartta-sovellukseen tulee 3D-opastus helpottamaan navigointia