Päätös hyväksyä lakiehdotus perustui useisiin tutkimuksiin, joissa todettiin, että kaistojen välissä ajo voi olla turvallisempaa moottoripyöräilijöille verrattuna pysähdyksissä oloon. Pysähtyneenä liikennevirrassa oleminen voi olla motoristille jopa seitsemän kertaa vaarallisempaa kaistojen välissäajoon verrattuna.

Laki määrittää tarkasti ne olosuhteet, joissa kaistojen välissäajo on sallittua. Ohitettavan ajoneuvon pitää olla pysähtynyt, moottoripyörän vauhti saa olla korkeintaan 15 mailia, 24 kilometriä tunnissa ja tiessä täytyy olla niin leveät kaistat, että ohittaminen on turvallista.

Säädös määrittää myös sen, milloin on laitonta splitata, eli muun muassa vastakkaiseen suuntaan kuin mihin liikennevirta kulkee ja oikeanpuolimmaisen kaistan oikeanpuolimmaisen ajoneuvon oikealla puolen.

Lain alkuperäinen versio olisi sallinut splittauksen ajoneuvojonon liikkuessa hitaasti sekä 32 km/h nopeuden käytön, mutta molemmat kohdat poistettiin lopullisesta laista. 

Käytännön sovelluskohteina uudelle laille ovat todennäköisesti liikenneruuhkat, missä liikenne seisoo sekä tietysti liikennevalojonot.

Laki astuu voimaan elokuun 7. päivä 2024.

Myös Suomessa on käyty keskustelua kaistojen välissäajon sallimisesta aika ajoin, ja monessa maassa, kuten myös joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa se onkin jo sallittua.

Lähde: Denver Gazette.

Aiheesta aiemmin:

KESKIVIIKKO 3.2.2021 08:51

Ranskalainen kaistojen välissä ajon eli splittauksen viisivuotinen kokeilu päättyi – lopputulos oli yllättävä

KESKIVIIKKO 27.3.2019 09:30

Utah päätti sallia moottoripyöräilijöille ajamisen kaistojen välissä eli splittauksen

TIISTAI 6.6.2017 15:45

Pitäisikö kaistojen välissäajo eli splittaus sallia virallisestikin Suomessa?

TIISTAI 23.8.2016 07:02

Kaliforniassa hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa kaistojen välissä ajamisen moottoripyörällä

LAUANTAI 25.10.2014 08:10

Onko kaistojen välissä ajaminen turvallista motoristeille?