Kevin Benavides KTM. Kuva C. Lopez.

Kevin Benavides KTM. Kuva C. Lopez.

Mittaa matkalle tuli tiistaipäivänä kaikkiaan 686 kilometriä, josta 358 kilometriä, eli yli puolet oli erikoiskokeita.

Reitti erkani nyt uuteen maantieteelliseen suuntaan ja kilpailijat joutuvat vastaamaan Kaakkois-Saudi-Arabian maastojen tarjoamiin haasteisiin. Näkökentässä siintävät Tyhjän Neljänneksen dyynit, jotka todennäköisesti tulevat määrittämään vuoden 2023 rallin tuloksen.

Tyhjä Neljännes eli oikealta arabiankieliseltä nimeltään Rub’ al-Khali, on suuri hiekka-aavikko Arabian niemimaalla. Se sijaitsee pääosin Saudi-Arabiassa, mutta ulottuu lisäksi Jemeniin, Omaniin ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Wikipedia toteaa, että se on kuivuutensa ja kuumuutensa takia ihmisille äärimmäisen epäystävällinen paikka jopa aavikoksikin!

Kilpailijat eivät vielä olleet kokonaan jättäneet taakseen sateen muokkaamaa maaperää, mutta taistelivat helpompia dyynejä vastaan. Kaikilla ajo ei sujunut aivan kuten piti, vaan esimerkiksi Joan Barreda loukkaantui – onneksi ei kovin vakavasti – osuuden alkupuolella.

Jäljelle jääneet kilpailijat joutuivat pärjäämään vaikean navigoitavuuden kanssa sekä ajamaan kuivuneiden ja joskus vedentäyttämien vadien, jokiuomien, välissä.

Luciano Benavides. Kuva H Cabilla.

Luciano Benavides. Kuva H Cabilla.

Jo toinen voitto Luciano Benavidesille

Maasto näytti sopivan parhaiten Husqvarnan tehdastiimin Luciano Benavidesille, joka voitti päiväetapin jo toisen kerran. Hänestä tuli täten tämänkertaisen Dakarin ensimmäinen tuplavoittaja.

9. etapin tulokset.

9. etapin tulokset.

KTM:n tehdastallin Toby Price ajoi kakkoseksi ja Husqvarnan Skyler Howes kolmanneksi. Jos katsotte oheisen kuvan listaa etapilla menestyneistä, niin haasteiden kovuudesta kertonee se, että voittajakolmikon lisäksi vain Hondan "Nacho" Cornejo ja KTM:n Kevin Benavides ovat tehdastallien edustajia, loput viisi ovat yksityis- tai vähän tuntemattomampien tallien edustajia. Ja hyvä niin, se tuonee lisää sävyjä kisaan.

Kisa on etenemässä innokkaimpien fanien osalta jännittävimmälle osuudelle. Luvassa on kiemuroita ja kovia taisteluita. Joan Barredalla kävi huonompi tuuri heti Rub’ al-Khalia lähestyttäessä, hänen kaaduttuaan pahasti ja menetettyään hyvän asemansa.

Toinen, jolle oli käydä samalla tavoin, oli Mason Klein, joka kaatui kahdesti, ja menetti tiekirjansa. Klein päätyi etapilla 22:ksi, säilytti asemansa kokonaiskisassa hyvin, ja on nyt kuudentena.

Kokonaistilanne 9. etapin jälkeen

Skyler Howes. Kuva F. Gooden DPPI.

Skyler Howes. Kuva F. Gooden DPPI.

Luciano Benavidesin tallitoveri Skyler Howes on edelleen kokonaiskisan johdossa. Vain kolmen sekunnin päässä hengittää hänen niskaansa KTM:n Toby Price ja kolmantena on niinikään KTM:n Kevin Benavides. Viime mainittu on jäänyt kärjestä 5 min 9 sek.

Seuraavana tulevat Hondan tehdastallin Adrien Van Beveren ja Pablo Quintanilla. Van Beveren on jäänyt kärjestä jo 15 min 40 sek, mutta kuten tiedämme, Dakar on yllätyksiä täynnä, joten eiköhän jäljellä olevista päivistä kehkeydy kunnon kisa. Ja kuka tahansa sen voittaakin, on varmasti voittonsa ansainnut.

Kisan kokonaistilanne 9. etapin jälkeen.

Kisan kokonaistilanne 9. etapin jälkeen.

Ikävä takaisku Barredalle

Joan Barredalla oli selvä viesti kypärässään hänen lähtiessään osallistumaan 13. Dakar-ralliinsa ja miehen lähestyessä 40 ikävuoden virstanpylvästä: "Last Shot", jonka voi kääntää myös "viimeiseksi kerraksi". Mies on voittanut urallaan 29 kertaa Dakarin etapin. Viimeisimmän sellaisensa hän otti tämän vuoden Dakarin neljännellä osuudella Ha’il'in ympäristössä ajetulla reitillä. Honda-kuljettaja Barreda ajaa oman tiiminsä nimissä HRC:n tehdaskoneella ja Monster Energyn sponsoroimana. Mies on ajanut erittäin järkevästi ja sijoittunut alusta asti 4. ja 8. sijan välille kokonaispisteissä.

Joan Barreda. Kuva F. LeFloch DPPI.

Joan Barreda. Kuva F. LeFloch DPPI.

Mutta kaaduttuaan jälleen kerran Barreda lienee haudannut mahdollisuutensa Dakarin voittoon. Tämä oli kuudes kerta, kun hän keskeyttää rallin ennen aikojaan. Hänen parhaiksi sijoituksiksiin jää kokonaiskisan 5. sija sekä vuosilta 2017 että 2022. Barredan lempinimi Bang Bang, kertonee jotain, ainakin se sopii miehelle. Se tulee Cherin 1966 levyttämästä kappaleesta "Bang Bang". Sanoituksessa todetaan osuvasti: “Bang bang, I hit the ground, Bang bang, that awful sound, Bang bang, my baby shot me down”.

Luciano Benavides: "Se oli todella, todella kiperää"

Luciano Benavides. Kuva C. Lopez.

Luciano Benavides. Kuva C. Lopez.

Kiitos toisen etappivoittonsa, Luciano Benavides kipusi kokonaiskisan 7. sijalle. Matkaa ykköspaikalle on 21 min 35 sek.

"Toinen etappivoittoni – en voi uskoa sitä todellakaan. Tämä on ollut raskas Dakar minulle. Vain kaksi päivää sitten kamppailin jonkin verran, ja menetin aikaa. Mutta muuten minusta on tuntunut todella, todella hyvältä. On mahtavaa voittaa toistamiseen. Ollakseni rehellinen, tänään oli todella, todella vaarallista. Täytyi olla varuillaan koko ajan. Olin Skylerin takan noin 100 kilometrin jälkeen, ja siitä lähtien ajoin hänen kanssaan. Hän teki todella hyvää työtä ja pysyin hänen kannoillaan. Se oli todella vaarallista paljoine kivineen. Se oli todella, todella kiperää," Benavides totesi. 

Aiheesta aiemmin:

Dakar Rally 8. kisapäivä: Yllätysvoittaja etapille, Howes säilytti asemansa kisan johdossa

Dakar Rally, päivä 6: Husqvarnan juhlaa – Luciano Benavides otti ensimmäisen etappivoittonsa

Dakar Rally: Päivä 5 Adrien Van Beverenin nimiin, kokonaiskisan kärkeen Skyler Howes

Dakar Rally päivä 4: Barredan 29. etappivoitto todellisuutta

Dakar Rally 2023, päivä 3: GasGas-tallin Sanders etappivoittoon ja kisan kärkeen – taas yksi suosikeista joutui keskeyttämään

Dakar erämaaralli täydessä vauhdissa – tässä tärkeimmät uutiset ensimmäisiltä kisapäiviltä: karut olosuhteet eivät säästä huippujakaan