Ohiolainen Smart Tire Company kehittää muistimateriaaliin perustuvia ilmattomia polkupyörän renkaita. Metl-merkkiset renkaat ovat ostettavissa joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kampanjan kautta. Tilauksessa on ennakoinnin makua, sillä renkaat toimitetaan vasta ensi kesäkuussa. Mutta kysehän onkin rahoituksen hankkimisesta valmistuksen aloittamiseksi.

Kampanjaan selvästi uskotaan, sillä se on kerännyt rahoitusta jo miltei viisinkertaisesti yli 25 000 dollarin tavoitteen, eli yli 123 000 dollaria. Kampanja-aikaa on jäljellä vielä nelisen viikkoa, joten hyvältä näyttää.

Muotonsa säilyttävät, ja tavallaan "puhkeamattomat" renkaat on kehitetty yhteistyössä Yhdysvaltain avaruushallinto NASAn kanssa. Se on hyödyntänyt jo teknologiaa planeettojen pinnalle tarkoitetuissa avaruuskulkijoissaan. 

Kuukulkijan ja polkupyörän renkaita. NiTinolista - tietenkin.

Kuukulkijan ja polkupyörän renkaita. NiTinolista - tietenkin.

Oikeastaan renkaat ovat onttoja, eivätkä tarvitse ilmaa sisäänsä, ne ovat ilmasta ja sen paineesta riippumattomia, sillä niiden seinien rakenne perustuu erikoismateriaalista valmistettuun kierrejouseen, joka toimii kuin renkaan kumi. Ilmaa ei siis tarvita renkaan muodon säilyttämiseen, vaan siitä vastaa joustavasta muotonsa säilyttävästä metalliseoksesta valmistettu kierrejousi. 

Nikkelititaaniseos takaa vahvuuden ja joustavuuden

Jokaisen Metl-renkaan ydin on kierrejousi, joka putkenomaisesti kiertää ympäri vanteen. Se on valmistettu NiTinol-nimellä tunnetusta nikkeli-titaaniseoksesta, jonka kuvataan olevan vahvaa kuin titaani, mutta venyvää kuin kumi. Kun NiTinol joutuu paineen (painon) alle, se välittömästi muuttaa muotoaan (mukautuu), mutta sitten palaa alkuperäiseen muotoonsa. Tämä ominaisuus mahdollistaa sen, että Metl-rengas puristuu pehmeästi kasaan ja palautuu mahdollistaen täten pehmeän ajon aivan kuten kumista valmistettu ilmatäytteinen rengas. 

Metl-renkaan perusrakenteen varmistava kierrejousi ja sama vanteelle asennettuna, mutta päällystetynä kumiseoksella.

Metl-renkaan perusrakenteen varmistava kierrejousi ja sama vanteelle asennettuna, mutta päällystetynä kumiseoksella.

Jousi on suljettu kumiseosmateriaalin sisälle, joka muodostaa renkaan läpinäkyvät kyljet ja vaihdettavan kulutuspinnan. Kulutuspinnan pitäisi kestää 8000 - 13 000 kilometriä ennen vaihtotarvetta, mutta itse NiTinol-renkaan pitäisi kestää koko polkupyörän iän.

Smart Tire Company painottaa, että ratkaisussa säästetään rutkalti kumia, valmistukseen tarvitaan vain noin puolet normaalirenkaan kumimäärästä plus että rengasta ei tarvitse kovin usein uusia.

Yritys tarjoaa kampanjassaan ensi vaiheessa eri kokoisia maantie- tai gravelpyörän renkaita. Renkaan painon pitäisi olla suurinpiirtein normaaleissa lukemissa perinteisten renkaiden painoon verrattuna. Metl-rengas sopii tavallisille vanteille.

Jatkossa renkaisiin tullee myös semipneumaattisia ominaisuuksia. Tällaisenaanhan renkaiden ilmanpaineen mahdollistaman joustavuuden tai kovuuden säätö ei ole mahdollista.

Metl-skootterinrengas on valmistettu samalla metodiikalla. Milloin moottoripyöriin?

Metl-skootterinrengas on valmistettu samalla metodiikalla. Milloin moottoripyöriin?

Noin 500 dollarin panoksella saat kutakuinkin ikuiselta kuulostavat kaksi rengasta pyörääsi. Renkaat toimitetaan minne päin maailmaa tahansa.

Kyseessä on vasta ensimmäinen vaihe renkaiden ja niiden materiaalin kehittelyssä. Ehkä muutaman vuoden kuluttua markkinoille saadaan myös moottoripyöriin sopivia puhkeamattomia ja ilmanpaineettomia Metl-merkkisiä renkaita, jotka kestävät vuodesta toiseen?

Smart Tire Companyn sivuille pääset tästä ja Kickstarter-kampanjaan tästä.

Aiheesta aiemmin:

KESKIVIIKKO 15.10.2014 07:28

Rahoittaisitko tämän naisen tekemän lasisen Harrikan?

MAANANTAI 7.3.2016 12:29

Kulttielokuva Quadrophenialle tulossa spinoff-jatko-osa

LAUANTAI 24.10.2015 19:21

Parranajon mullistavan Skarp-laserpartahöylän tarina jatkuu - rahoitus kunnossa

TORSTAI 2.4.2015 15:20

Tulossa kaksi mp-elokuvaa: Sturgisista kertova Harrikka-leffa ja sivuvaunukoirien oma leffa

PERJANTAI 18.9.2015 10:12

Opiskelijapojan keksintö: mullistava minikokoinen kuusiokoloavainsetti

PERJANTAI 7.11.2014 09:30

Tramigo Moto - gps-seurain- ja turvaratkaisu motoristeille

Huipputeknologinen Metl-rengas polkupyörässä.

Huipputeknologinen Metl-rengas polkupyörässä.