Skully AR-1, Livemap, Nand Logic, BikeHud ja Nuviz Ride; siinä muutama esimerkki älykypärämarkkinoille pyrkivistä valmistajista. Älykypärä- tai laajennetun todellisuuden kypärät tarkoittavat heijastusnäytöllä, langattomalla liitettävyydellä ja mahdollisesti monilla muilla ominaisuuksilla kuten muun liikenteen varoitusjärjestelmillä tai taaksepäin kuvaavilla videokameroilla varustettuja kypäräjärjestelmiä. Osa laitteista on kypärään liitettäviä lisälaitteita kuten BikeHud, osassa on kyse kokonaisista kypäröistä kuten kisaan mukaan ilmoittautuneella iC-R:llä, Intelligent Craniumilla. 

Tämä juttu keskittyy iC-R:ään, mutta lopussa on useita linkkejä aiemmista äly- ja laajennetun todellisuuden kypäröiden artikkeleistamme. Laajennetun todellisuuden kypäristä ensimmäisenä taitaa valmistua Skully AR-1, jonka pitäisi olla jakelussa maaliskuussa 2016. Sen hinta on ennakkotilauksessa noin 1500 dollaria, ja se on teknisiltä ominaisuuksiltaan varsin monipuolinen. Se myös onnistui keräämään moninkertaisesti rahoitustarpeensa joukkorahoituksella, joten voi olettaa, että se on myös teknisiltä ominaisuuksiltaan viimeistelty ja on sitä mitä lupaa.

iC-R, Intelligent Cranium -kypäräkonsepti

iC-R, Intelligent Cranium -kypärä latautuu myös aurinkokennon avulla.

iC-R, Intelligent Cranium -kypärä latautuu myös aurinkokennon avulla.

iC-R eli Intelligent Craniumin kypäräkonsepti laajentaa älykypärän käsitettä lisää. Skullyyn verrattuna siinä on toinenkin heads-up- eli heijastusnäyttö ja yhden sijasta kaksi taaksepäin kuvaavaa kameraa, joiden kuvakulma on 210°. Lisäksi siinä on napinpainalluksesta tummuva visiiri. Kypärä myös varoittaa takaapäin lähestyvistä autoista kypärän sisälle sijoitetuin, mikä ominaisuus puuttuu Skullystä. Kypärän katolla majailee aurinkopaneeli, joka tuottaa ainakin osan tarvittavasta virrasta. 

iC-R:stä löytyy myös Bluetooth- ja wlan-yhteydet, joilla laite saadaan mm. naitettua älypuhelimen kanssa.

iC-R, Intelligent Cranium -kypärä ja napinpainalluksesta tummuva visiiri.

iC-R, Intelligent Cranium -kypärä ja napinpainalluksesta tummuva visiiri.

Kypärää suunniteltaessa on siis kerätty koko teknisten ominaisuuksien kirjo, mutta aikatauluista ja kypärän lopullisesta hinnasta ei ole vielä olemassa kunnollisia arvioita. Rahoituksen kerääminen teollisen suunnittelun aloittamiseksi ja lopulta tuotteen valmistamiseksi on menossa, mutta ei tavallisten joukkorahoituslähteiden kautta.

 

Kypärän LED-varoitusvalojen sijainti.

Kypärän LED-varoitusvalojen sijainti.

Vaikka iC-R eli Intelligent Craniumin kypäräkonsepti kuulostaa juuri sellaiselta tulevaisuuden kypärältä, jota haluaisi kokeilla käytössä, niin liian iso määrä informaatiota myös arvluttaa. Paljonko ja miten montaa erilaista palautetta moottoripyörän kuljettaja voi yhtä aikaa saada ilman, että se haastaa liikaa havaintokykyä ja lopulta vaarantaa turvallisuutta.

LED-valot vilkkuvat ruskahtavina, kun auto lähestyy tietyn rajan sisäpuolelle takaapäin.

LED-valot vilkkuvat ruskahtavina, kun auto lähestyy tietyn rajan sisäpuolelle takaapäin.

Ja punaisina, kun auto on jo hyvin lähellä pyörää.

Ja punaisina, kun auto on jo hyvin lähellä pyörää.

Jos tässäkin tapauksessa pitää ensin seurata normaalisti liikennettä, ja liittää siihen vielä kaksi eri videofeediä ja mahdolliset navigaattorin opastukset jne., niin miten se lopulta vaikuttaa turvallisuuteen? Mitä mieltä olet, kerro meillekin.

Lisätietoja Intelligent Craniumin kypäräkonseptista heidän kotisivuiltaan. Oheisen videon perusteella ymmärrät varmaan parhaiten iC-R-kypärän toiminnan.

Aiheesta sivuillamme aiemmin:

Bikehud Adventure: kypärän heijastusnäyttö muuttuu läpinäkyväksi

Nuviz Ride: kypärään tarkoitettu heijastusnäyttö kovaan kisaan

Livemap - navigaatiolla varustettu heijastusnäyttökypärä

Nand Logic - se kaikkein älykkäin kypärä?

Skullyn heijastusnäytöllä varustetun kypärän jakelu siirtyy joulukuulle

Maailman älykkäin laajennetun todellisuuden kypärä: Skully AR-1