14. kisaetapin urakka ei ollut helppo. Ranskalaisen Kevin Durandin kisakulkine. Kuva C. Lopez.

Vuoden 2023 Dakar Rallyn viimeinen etappi vei eilen sunnuntaina Al Hofufista Dammamiin. Matkalla oli mittaa 417 kilometriä.

Ottavio Missoni pohtimassa miten kalastaa kulkineensa kuivalle maalle. Kuva C. Lopez.

Koskaan aiemmin ei Dakarin kärjessä viimeiselle etapille lähtenyt ole menettänyt voittoaan viimeisessä erikoiskokeella. Vain 12 sekuntia erotti ykkösenä matkaan lähteneen Toby Pricen kakkosesta, Kevin Benavides'tä. Osuudella molemmat entiset endurokuljettajat loistivat, ja ottivat ykkös- ja kakkossijat. KTM:n tehdastallin kuskien järjestys oli vain vaihtunut: maaliin ykkösenä tuli Benavides ja kakkosena Price 55 sekuntia etapilla hävinneenä.

Kolmantena Hondan Pablo Quintanilla.

14. etapin tulokset.

Price kertoi hävinneensä viimeisen osuuden ja koko Dakarin parin kaatumisen takia. Benavides puolestaan tunnusti ajaneensa kerran harhaan ja joutuneensa palaamaan jonkin matkaa takaisinpäin missattuaan reittipisteen.

Maalissa argentiinalainen liittyi Dakarin kunniakkaiden kaksinkertaisten voittajien kerhoon. Edellisen voittonsa hän ajoi 2021 Hondalla. Muita tuplavoittajia ovat Auriel, Rahier, Meoni ja tämänkertaisen kisan kakkonen, Price, sekä Sunderland.

Toby Price, kakkonen ja Kevin Benavides voittaja, KTM. Kuva F. Gooden DPPI.

Viime vuonna Benavides päätyi sadanneksi, kiitos moottoririkon. Siirryttyään KTM:n tehdastalliin, mies samalla katkaisi Mattighofenin merkin kolmen vuoden kuivan kauden, johon väliin mahtui kaksi mestaruutta Hondalle ja yksi GasGasille.

Husqvarnan Skyler Howes ajoi viidennessä Dakarissaan kolmanneksi.

Vasemmalta Toby Price, Kevin Benavides ja Skyler Howes. Kisan kova voittajakolmikko. Kuva G. Soldano.

Viime vuoden kärkikymmeniköstä vain viisi ylsi siihen tänä vuonna. Puolustava mestari San Sunderland putosi jo avausetapilla, Brabec seuraavana päivänä ja Barreda osuudella 8. Kisan keltanokka Mason Klein, joka menestyi välillä vallan hienosti ja oli kokonaiskisassa 9. heitti pyyhkeen kehään 13. päivänä, kun taas Walkner kolaroi juuri ennen maalia.

Kolme muutakin kuljettajaa joutui kärsimään Dakarin armottomuudesta. Heron Joaquim Rodrigues ja Shercon Harith Noah lisättiin tappioluetteloon 4. etapilla. Intialaisen tiimikaveri Rui Gonçalves, joutui luopumaan 6. osuudella.

Dakar Rallyn kokonaiskilpailun tulokset.

Tässä kuluttavassa kisassa Honda sai kolme tehdaskuljettajaansa 10 parhaan joukkoon: Quintanilla oli neljäs, Van Beveren viides ja Jose Ignacio Cornejo kahdeksas.

Luciano Benavides (Husqvarna) oli 6. ja Daniel Sanders (GasGas) seitsemäs.

Veljekset Benavides. Kevin vasemmalla, Luciano oikealla. Kuva C. Lopez.

Yhdeksäs ja kymmenes sija menivät neljän menestyneimmän tallin ulkopuolisille: Lorenzo Santolino ajoi Shercon tehdastallissa ja päätyi yhdeksänneksi. Parannusta viime vuotisesta 11. sijasta. Kymmenennen sijan otti Heron Franco Caimi, joten lopulta kaikki kuusi tehdastallia olivat mukana kymmenen parhaan joukossa. Yamaha ei enää 2023 lähtenyt mukaan moottoripyöräluokkaan.

Erämaaralliin lähti alussa matkaan kaikkiaan 355 ajoneuvoa eri luokissa, joista 235 pääsi maaliin asti. Moottoripyöriä lähti 121, joista maaliin pääsi kaksi kolmannesta eli 80.

Näin saatiin taas yksi hieno Dakar Rally päätökseen. Hatunnosto kaikille osallistujille.

Aiheesta aiemmin:

Dakar Rally, päivät 12 ja 13: Price kärjessä päätösetapille minimimarginaalilla

Dakar Rally päivä 11: Rub’ al-Khalin autiomaa on armoton

Dakar Rally päivä10: jännitys tiivistyy kutkuttavalla tavalla – Heron Branchille toinen etappivoitto

Dakar Rally päivä 9: tulo pahamaineiselle "Tyhjälle Neljännekselle"

Dakar Rally 8. kisapäivä: Yllätysvoittaja etapille, Howes säilytti asemansa kisan johdossa

Dakar Rally, päivä 6: Husqvarnan juhlaa – Luciano Benavides otti ensimmäisen etappivoittonsa

Dakar Rally: Päivä 5 Adrien Van Beverenin nimiin, kokonaiskisan kärkeen Skyler Howes

Dakar Rally päivä 4: Barredan 29. etappivoitto todellisuutta

Dakar Rally 2023, päivä 3: GasGas-tallin Sanders etappivoittoon ja kisan kärkeen – taas yksi suosikeista joutui keskeyttämään

Dakar erämaaralli täydessä vauhdissa – tässä tärkeimmät uutiset ensimmäisiltä kisapäiviltä: karut olosuhteet eivät säästä huippujakaan